Дигитализација до 2015. године

Уколико БиХ не заврши процес дигитализације телевизијског сигнала до 2015. године када истиче рок за за завршетак овог посла у европским земљама грађани ће остати ускраћени за све телевизијске садржаје који производе европске тв куће. Регионална конференција о теми „Медијске трансформације – дигитализација и развој нових медија у земљама Западног Балкана“ одржава се данас и […]

петак, фебруар 18, 2011 / 12:42

Уколико БиХ не заврши процес дигитализације телевизијског сигнала до 2015. године када истиче рок за за завршетак овог посла у европским земљама грађани ће остати ускраћени за све телевизијске садржаје који производе европске тв куће.

Регионална конференција о теми „Медијске трансформације – дигитализација и развој нових медија у земљама Западног Балкана“ одржава се данас и сутра у сарајеву у организацији Медиацентра Сарајево, Регулаторне агенције за комуникације БиХ и Амбасаде САД-а у БиХ.

У раду конференције чији је циљ представљање регионалних искустава на пољу дигитализације и ширења нових медија, те њихов утицај на медијску продукцију, садржај, тржиште и саму публику учествоваће представници водећих медијских кућа, организација и институција из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе, Албаније и Македоније.

Помоћник директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ Хелена Мандић рекла је да је рок за увођење дигиталне тв веома близу, те да су посљедице неувођења дигиталне телевизије много веће него што се то сада чини.

„Дигитализтација телевизијског сигнала у БиХ не напредује онако како смо се ми надали у вријеме када је рађена стратегија преласка с аналогног на дигиталну телевизију“, рекла је Минић истичући да ће ће управо зато бити веома корисна регионална конференција о дигитализацији и изазовима нових медија која се данас и сутра одржава у Сарајеву.

Она је нагласила да дигитализација за кориснике медија доноси пуно више услуга, пуно више садржаја, а да за државу ослобаћа добар дио фрееквентног спектра који се може искористити у различите сврхе.

Професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Емир Вајзовић рекао је новинарима пред почетак конференције "Медијске трансформације – дигитализација и развој нових медија у земљама Западног Балкана" да је за кашњење у провођењу динамика предвиђена стратегијом преласка с аналогне на дигиталну телевизију у БиХ у кривица и на надлежним властима и на ртв кућама.

Он је нагласио да су неке европске земље имале повољније претпоставке за прелазак на дигиталну тв усљед јаче пенетрације кабловских и других платформи.

Према његовим ријечима предност БиХ, која је нешто касније кренула с увођењем дигиталне тв јесте то што може користити она најбоља искуства Европе.

„Не постоји најбољи модел, али анализом броја домаћинстава која користе тв са аналогним сигналом и добром промоцијом посао се може добро одрадити“, рекао је Вајзовић.Оставите одговор