Данас Курбан бајрам

Муслимани у БиХ данас прослављају Курбан бајрам, један од два највећа и најзначајнија исламска празника, а централна прослава, коју је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, одржана је у Гази Хусреф-беговој џамији у Сарајеву. У обраћању вјерницима, Церић је рекао да очекује да представници БиХ у УН подрже палестински захтјев за пуноправно чланство […]

недеља, новембар 6, 2011 / 10:35

Муслимани у БиХ данас прослављају Курбан бајрам, један од два највећа и најзначајнија исламска празника, а централна прослава, коју је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, одржана је у Гази Хусреф-беговој џамији у Сарајеву.

У обраћању вјерницима, Церић је рекао да очекује да представници БиХ у УН подрже палестински захтјев за пуноправно чланство у УН "као једино морално разумљив чин и историјски једино могућ пут за трајно и праведно рјешење палестинско-израелског конфликта, који деценијама оптерећује цијели свијет".

Церић сматра да нико нема право да од БиХ тражи да буде на, како је рекао, погрешној страни историје, односно да БиХ гласа против или буде уздржана када је ријеч о палестинском захтјеву за пуноправно чланство у УН, као ни да будућност оптерећује својим гријехом према Палестини.

Он је нагласио да сваки разуман човјек, свака савјесна нација и свака одговорна чланица УН не може одбити праведни захтјев Палестине да УН добије равноправног и пуноправног учесника мира и безбједности у свијету, те да је позитиван глас за њено пуноправно чланство у УН најбоља гаранција за мир и безбједност Израела.

Церић сматра да је људски несхватљиво и морално неприхватљиво да моћне силе свијета "преко леђа БиХ" сређују своје нерашчишћене рачуне.

"Срамно је да се тако важно и осјетљиво питање за мир и безбједност у свијету као што је палестинско питање прелама преко наших уморних леђа и тешких рана. Нико нема право да нам отежеава наше болно стање, посебно пријатељи и на Истоку и на Западу, поручујући нам, они са Истока, да ако БиХ не гласа за пуноправно чланство Палестине у УН да ће нас се одрећи, а са Запада нам пријете да ако гласамо за палестинско право на пуноправност у УН да ће нас оставити", истакао је Церић.

Мевлида Јашаревића, који је је извршио терористички напад на Амбасаду САД у БиХ, Церић је окарактерисао као, како је навео, одметника од заједнице са којим је ђаво коло водио у сред дана, у сред Сарајева, окрећући га тамо-амо са калашњиковом у руци, ширећи немир и страх у граду и доводећи у тешко стање један народ.

Он је истакао да свако има право да изабере свој животни пут, али да нико нема право да угрожава мир и безбједност народа, и да у узнемирава доказане пријатеље.

"Савјестан и одговоран народ мора да устане и заустави оне који су склони насиљу, који су у ђаволовој мрежи, који немају осјећаја за слободу и права других, који се играју са надом и будућношћу наше дјеце", рекао је Церић.

Прослави Курбан бајрама у Гази Хусреф-беговој џамији присуствовао је и турски министар одбране Исмет Јилмаз, који се налази у дводневној посјети БиХ, те министар одбране БиХ Селмо Цикотић.

Фронтал.рс честита празник свим припадницима исламске вјероисповјести.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *