Дачићев кабинет пред реконструкцијом?

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је у начелу задовољан радом Владе, али да је спреман на разговоре о реконструкцији коју је јуче најавио први потпредсједник Александар Вучић. „Реконструкција је апсолутно могућа”, рекао је Дачић новинарима на крају тродневне посјете Бриселу и додао да је спреман да разговара о томе. Он је нагласио […]

уторак, март 5, 2013 / 18:29

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је у начелу задовољан радом Владе, али да је спреман на разговоре о реконструкцији коју је јуче најавио први потпредсједник Александар Вучић.

„Реконструкција је апсолутно могућа”, рекао је Дачић новинарима на крају тродневне посјете Бриселу и додао да је спреман да разговара о томе.

Он је нагласио да очекује да све странке које чине владајућу коалицију направе анализу рада својих министара да би се потом, уколико буде неопходно, извшиле промјене у одређеним ресорима.

„Мислим да је Влада у целини добро радила, али увек може боље”, рекао је премијер одговарајући на питање колико је он лично задовољан радом министара из своје странке, додајући да треба предупредити кризу умјесто да се стално бавимо њиховим рјешавањем.

Дачић је указао да је највећи проблем садашње власти то што грађани много од ње очекују, што није био случај непосредно након избора.

„Сада је лествица подигнута и ми морамо да одговоримо на изазове”, рекао је он.

Када је ријеч о измјенама Устава које је најавио предсједник Томислав Николић, Дачић је рекао да ће се и та тема ускоро наћи на дневном реду.

„Пошто је наш Устав тешко променити, ако се иде на промене то мора да буде део озбиљног пакета и потребан је ако не консензус, онда што већа сагласност политичких странака”, закључио је Дачић.

Дачић: За Косово нам треба нестандардно рјешење

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је за српске општине на Косову неопходно наћи нестандардно рјешење, али да постоје црвене линије које Србија неће прећи.

„Ако желимо договор, очигледно ћемо морати да идемо на неко нестандардно решење јер је цела та ситуација око Косова нестандардна”, рекао је Дачић новинарима дан након шесте рунде дијалога са косовским премијером Хашимом Тачијем у кабинету шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Премијер је прецизирао да је током јучерашњих разговора ипак постигнут известан напредак, јер је прихваћено да заједница од девет српских општина на Косову има своју скупштину, предсједника и потпредсједника, али да постоји спор у вези са законодавним и извршним овлашћењима.

„Постоје неке црвене линије испод којих Србија не може да иде”, рекао Дачић, наглашавајући да ће српска страна наставити да инсистира да заједница добије та овлашћења, чему се Приштина одлучно противи.

„Сви морају да схвате да Србија не игра никакву игру и да не покушава да добије на времену, јер га немамо”, подвукао је Дачић и додао да се тражи рјешење које ће бити могуће спровести на терену, у чему је од кључне важности учешће косовских Срба.

Ако дођемо до рјешења које неће бити могуће практично спровести, онда смо потпуно промашили тему, навео је премијер и поновио да то што Србија очекује датум за почетак преговора са ЕУ неће бити разлог да се нешто прихвати по сваку цену, али и да је у интересу свих да се процес нормализације „откочи”.

„Ми смо конструктивни, али за договор је потребно двоје, односно троје, а у овом случају можда и више”, рекао је Дачић алудирајући на важну улогу Сједињених Држава и Њемачке у рјешавању косовског проблема.Оставите одговор