Дачић опет за подјелу: Једино реално рјешење за Косово је подјела

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да и даље сматра да су подјела Косова и Метохије и разграничење са косовским Албанцима најбоље рјешење. "Власт у Србији је преломила, направила компромис. Не дају ми више да причам ни о подели, ни о разграничењу, иако и даље сматрам да је то најбоље и једино […]

четвртак, фебруар 28, 2013 / 15:05

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да и даље сматра да су подјела Косова и Метохије и разграничење са косовским Албанцима најбоље рјешење.

"Власт у Србији је преломила, направила компромис. Не дају ми више да причам ни о подели, ни о разграничењу, иако и даље сматрам да је то најбоље и једино могуће решење, односно једино које је прихватљиво и за Србе и за Албанце", рекао је Дачић новинарима у Народној библиотеци Србије.

Државни врх Србије сутра би у Београду требало да разговара о наставку дијалога са Приштином, с обзиром на то да је шеста рунда дијалога у Бриселу између Дачића и премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија заказана за понедјељак, 4. март.

Премијер Србије рекао је да не зна у којем смјеру ће ићи дијалог, јер представници Приштине не желе да разговарају ни о давању извршних овлашћења заједници српских општина на Косову и Метохији, преносе медији у Србији.

"Србија је показала коректност, не знам шта више можемо да предложимо, осим да признамо независност Косова и да кажемо ‘нама се ништа не уважава, радите шта хоћете’. Али, шта ће онда бити са нашим народом", запитао је Дачић.

На питање како се Брисел понаша, Дачић је рекао да је њихова позиција неутрална – да ЕУ не намеће ставове ни Београду, ни Приштини, али да желе да ријеше проблем.

Он је навео да у Бриселу упорно понављају да не желе нову Републику Српску на Косову, али да то нико ни не тражи. "Надлежности заједница општина које смо ми предвидели су много ниже од надлежности које има Република Српска, али постоје и други примери регионалних власти у Европи", рекао је Дачић.

Он је навео да је неопходно започети и разговоре са Србима који партиципирају у косовској влади, јер од њих зависи већина у косовском парламенту.Оставите одговор