Кери са сиријским опозиционим лидером

Нови амерички државни секретар Џон Кери састао се у Риму са лидером сиријске опозиције Ахмедом Моазом ел Хатибом, уочи састанка светских сила са главном цивилном опозиционом групом, Сиријском националном коалицијом, у италијанској престоници. Кери је оценио да је сиријској опозицији потребна "већа помоћ" у борби против председника Башара ел Асада и да Вашингтон жели да […]

четвртак, фебруар 28, 2013 / 15:10

Нови амерички државни секретар Џон Кери састао се у Риму са лидером сиријске опозиције Ахмедом Моазом ел Хатибом, уочи састанка светских сила са главном цивилном опозиционом групом, Сиријском националном коалицијом, у италијанској престоници.

Кери је оценио да је сиријској опозицији потребна "већа помоћ" у борби против председника Башара ел Асада и да Вашингтон жели да убрза политичку транзицију ове кризом погођене земље, пренео је АФП.

Амерички државни секретар је желео, како је рекао, да од Хатиба чује како је најбоље окончати насиље у Сирији, где је, према подацима УН, убијено најмање 70.000 људи, а стотине хиљада их је расељено у скоро двогодишњем сукобу.

"Можда ћемо морати да осујетимо тренутне Асадове планове… Сматрам да је опозицији потребна већа помоћ како би могла да то учини и заједно радимо на усвајању јединственог става", навео је Кери.

Кери је додао да постоји жеља да се помогне опозицији у пружању помоћи и основних услуга у областима које је "ослободила од режима".

САД и њихови западни савезници подржавају умерене елементе у политичкој опозицији и борце на терену, услед страхова да би све моћније исламске екстремистичке групе могле да преузму истакнутију улогу у сиријској побуни.

Данашњи састанак у Риму ће пружити и одговор на питање да ли је опозиција спремна да размотри било који вид преговора са режимом, а и Русија, најмоћнији Асадов савезник, позвала је ове недеље обе стране да седну за преговарачки сто.

Састанак "Пријатеља Сирије" у Риму одржава се пошто је Вашингтон наговестио да је спреман да појача подршку побуњеницима који се боре против Асадовог режима.

Опозиција је првобитно најавила да ће бојкотовати састанак у Риму, али је потом пристала на разговоре са 11 земаља пошто су САД и Британија обећале посебну помоћ.

Преговори у Риму одржавају се два дана пред важан састанак главне опозиционе Националне коалиције у суботу у Истанбулу, где та група треба да изабере премијера и владу за делове Сирије који су ван Асадовој контроли, наводи АФП.

Истовремено, Ројтерс преноси да ће се западни и арапски званичници састати са представницима сиријске опозиције у Истанбулу у понедељак ради разговора о војној и хуманитарној подршци побуњеницима у борби против Асада, како је саопштио неименовани дипломатски извор.

Састанку у Истанбулу присуствоваће и цивилни и војни представници сиријске опозиције, рекао је исти извор на маргинама састанка у Риму.

Ројтерс наводи да су, према речима извора блиског том питању, САД одлучиле да сиријским борцима помогну у храни и лековима, али да још не желе да их снабдеју и оружјем.Оставите одговор