Да ли су Влада и Вишковић посљедња шанса средњег истока Српске?

Тачно прије пет година написао сам колумну о истоку Српске, да не дођемо у веома опасну ситуацију у којој смо данас, посебно на средњем дијелу истока, односно на Сарајевско-Романијској и Горњо-Подрињској регији.

петак, 23 новембра, 2018 / 10:17

Пише: Никола Лазаревић

ШТА ЈЕ ТО ТОЛИКО АЛАРМАНТНО?

Можда се о овоме није требало овако јавно, поготово не на овај начин, али друге нема, неко неће, или не зна, зато морам рећи, па шта буде.

Значи, као остварен човјек у свим сегментима живота и рада, те национално одговоран политичар, морам да констатујем како не знам шта издвојити као најгоре у мору проблема и лоших рјешења истока Српске, посебно на његовом средњем дијелу.

Пошто овај текст пишем за ФРОНТАЛ РС, не бих читаоце умарао детаљима какво је стање било прије пет година, ОНДА КАДА ЈЕ ВЕЋ БИЛО АЛАРМАНТНО, у доба када сам у најбољој намјери указао на проблеме, те понудио нека једноставна рјешења у колумни "Ко то тамо на истоку Српске неће, или не зна?", колумни која је веза овог текста, па препоручујем читаоцима да је прочитају као повезницу ( има у архиву Фронтала РС).
Чињеница је да ниједан приједлог из те колумне није био чак ни предмет разговора одговорних људи са истока, посебно са средњег истока, а Бога ми и владе Републике Српске, напротив.

ИСТА МЕТА, ГОРЕ ОДСТОЈАЊЕ

-привреда на средњем истоку, не да се није помакла са мјеста задњих пет година, без обзира на невјероватне капацитете, напротив, од тада је још мање производних радних мјеста

-ДРВНА ИНДУСТРИЈА НИЈЕ УВЕЗАНА, наставила се бесомучна пљачка шума

-ПУТЕВИ су остали исти као прије пет година

– УВЕЗАНЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ НЕМА НИ У НАЗНАКАМА, сеоска газдинства се свакодневно гасе, младо сеоско становништво практично да не постоји,значи, галопирајуће се празни стратешки најважнији дио Републике Српске

– ОД МЕГА ТУРИСТИЧКЕ ТУРЕ НА РЕГИЈИ КОЈУ САМ ПОНУДИО КАО РЈЕШЕЊЕ ПРИЈЕ ПЕТ ГОДИНА НЕМА НИШТА

– СТРАТЕШКИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТСКОГ СЕКТОРА врши се кроз злочиначко насиље над природом, односно, незаконитом изградњом по природу и регију кобних, а за државу неисплативих минихидроцентрала

-БРОЈ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА НА СРЕДЊЕМ ИСТОКУ СЕ СМАЊИО ЗА ОВИХ ПЕТ ГОДИНА за око 10.000 људи, претежно младих и младих брачних парова.

Tако да данас на појасу широком око сто киломентара, ЗАШТО НЕ РЕЋИ ЧИЊЕНИЦУ, на замишљеном путу неких муслиманских вјерских и политичких фанатика, на путу тзв. ЗЕЛЕНЕ ТРАНСФЕРЗАЛЕ, од Сарајева према Санџаку (Пале, Соколац, Рогатица, Трново, Фоча, Вишеград, Чајниче, Ново Горажде и Рудо), данас живи око 70.000 српског живља, ако нас има и толико?

Kад се погледа садашња структура становништва, онда тек долазимо до поражавајућег податка, половина од поменутог становништва је у трећем добу, значи, нити је биолошки, ни радно продуктивна.

Апсолутно ме не интересује шта ће на ово пребројавање рећи неко у Сарајеву и у међународној заједници, ЗНА СЕ ДА ЈЕ НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ ХУМАНИСТА И ЧЕСТИТ ЧОВЈЕК, ДА САМ ТО ДЈЕЛИМА ДОКАЗАО У РАТУ СПАШАВАЈУЋИ МУСЛИМАНСКИ НАРОД, ДА САМ ТАКАВ ОСТАО И 23 ГОДИНЕ ПОСЛЕ РАТА.

Ја на овај проблем морам да упозорим као човјек коме браћа и сестре са својим породицама живе овдје заједно са мојом породицом, морам ово рећи као човјек чији су преци генерацијама уназад сахрањени на овој регији, односно, морам да нас "пребројим", да укажем нашој власти да се у међувремену од задњег пописа 2013. године увелико смањио број Срба, а најмање дупло увећао број муслиманског-бошњачког становништва на средњем истоку.

Па кад то саберемо са кантоном Горажде као природном цјелином средњег истока, кантоном гдје живи око 37.000 добро ситуираних муслимана-бошњака, кантоном гдје се одлично ради, гдје нема незапослених и гдје због НАШЕГ НЕЧИЊЕЊА стотине Срба из околних српских општина тамо хљеб зарађује.

Кад то све саберем, испада да нас је у тих сто квадратних километара средњег истока већ данас скоро једнак број, само што се муслимани-бошњаци све више враћају, да старији Срби умиру, а српска младост одлази свакодневно.

ШТА ЈЕ ЧИНИТИ?

Не треба бити много паметан, МОРА СЕ ПОДВУЋИ ЦРТА, нови предсједник владе Радован Вишковић требао би затражити и добити подршку Бања Луке за свеобухватно рјешења овог галопирајућег проблема, све уз максимално поштовање свих становника регије.

ЈА И МОЈИ ЗЕЛЕНИ ИМАМО КОНКРЕТНО РЈЕШЕЊЕ ОВОГ ПРОБЛЕМА.

Значи, још није касно да се стратешки увеже дрвна индустрија и запосли на регији око десет хиљада добро плаћених радника, да се уложи у наредне четири године пар стотина милиона КМ у стратешки развој пољопривреде(буџет владе и буџети општина регије, те кредитна средства и помоћ зелених фондова), односно, да се у том сектору покрене најмање десет хиљада пољопривредних домаћинстава у производњи здраве хране, посљедично да се развије МЕГА ТУРИЗАМ, те да у наредне четири године од електричне енергије произведене на овој регији остане тамо новац, све за развој привреде и образовање кадрова.

Посебно влада треба као приоритет да узме рјешавање убрзања и изградње магистралних путева на истоку Српске, односно да за двије године изгради трећу траку од подножја Власенице према Сокоцу, трећу траку од Рогатице до Стјеница према Сокоцу, трећу траку уз и низ Романију, трећу траку уз и низ Рогој, на путу Трново -Фоча, да заврши пут према Шћепан пољу, све са мостом преко Дрине на ушћу Сутјеске, те да изгради још око 3-4 километра пута од ушћа ријеке Сутјеске до Тјентишта.

Ово је за исток Српске приоритет приоритета, не кошта више од 200 милиона КМ, новца има од АКЦИЗА и накнада за путеве, значи, може се све завршити у фазама за најдаље четири године , ко год другачије каже, ЛАЖЕ.

РЕЗУЛТАТ- увезивање истока и растерећење теретног саобраћаја-поготово зими, значи повезује се Херцеговина убрзаним магистралним путем према Српском Сарајеву са једне стране, са Србијом преко Фоче и Вишеграда са друге стране, такође, повезује се Српско Сарајево преко Сокоца, Власенице и Зворника са Србијом са једне стране, као и преко Сокоца, Рогатице и Вишеграда са друге стране.

За све предложено и још много тога, постоји од стране ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ јасан план и програм са роковима извршења за цијелу Републику Српску, посебно за исток и ову регију, нудио сам га као кандидат ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ за посланика у задњој кампањи, нудим га и сад влади и новом мандатару.

До Радована Вишковића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика је да ли ће овај програм- ПРОЈЕКАТ за два четворогодишња циклуса бити прихваћен овакав, или модификован, те проведен и тиме бити спашен средњи дио истока Српске.

Наравно, ако наставимо оваквим радом, Срби ће за десетак година сигурно постати мањина на овом стратешки супер важном простору, млади ће отићи, стари помријети, односно, биће нас 20-30.000 мање, што би имало трагичне посљедице по одсјечену Херцеговину, а по мени и крај постојања Републике Српске.

АКО ЈЕ ТО ЦИЉ АЛИЈИНИХ СЛЕДБЕНИКА, А ЈЕСТЕ, ОНДА СЕ ТАЈ ЦИЉ МАЈСТОРСКИ ОДРАЂУЈЕ, СВЕ УЗ ПОМОЋ "НАШИХ", КАКО ДРУГАЧИЈЕ ОБЈАСНИТИ ЧИЊЕНИЦУ ДА НА ПРОСТОРУ СРЕДЊЕГ ИСТОКА ПОСТОЈЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ЗА РАЗВОЈ СТРАТЕШКИХ ГРАНА ПРИВРЕДЕ И ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ТУРИСТИЧКЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ, СВЕ ДА НА ОСНОВУ ДОБРО ОСМИШЉЕНОГ И ПРОВЕДЕНОГ ПРОГРАМА, ОВДЈЕ МОЖЕ ЖИВЈЕТИ НАЈМАЊЕ ПЕТ ПУТА ВИШЕ СУПЕР БОГАТОГ СТАНОВНИШТВА.

Још једном, нека ми опросте многи на овим необоривим чињеницама и упозоравајућим ријечима, ПОГОТОВО ОНИ КОЈИ ЋЕ (НЕ) НАМЈЕРНО ОВО СХВАТИТИ КАО НАЦИОНАЛИЗАМ.

ОВО ПОШТОВАНИ НИЈЕ НИКАКАВ НАЦИОНАЛИЗАМ, НЕГО ЕКОНОСКИ ЛОКАЛНИ ПАТРИОТИЗАМ, ИСКРЕНА ВРИГА ЗА НАРОД КОМЕ ПРИПАДАМ И СА КОЈИМ ДИЈЕЛИМ ИСТУ СУДБИНУ НА СРЕДЊЕМ ИСТОКУ СРПСКЕ, значи, моје је да кажем, да понудим конкретна рјешења и позовем на сарадњу у корист општег добра, макар ме за ту добру намјеру и оптужили, у осталом, НИЈЕ СРПСКИ ЋУТАТИ, зар не?

НИСАМ ЋУТАО НИ ПРИЈЕ ПЕТ ГОДИНА КАДА ЈЕ БИЛО ЕВИДЕНТНО ДА СРЕДЊИ ИСТОК СРПСКЕ РАДИ СВЕ У КОРИСТ СВОЈЕ ШТЕТЕ, НАПРОТИВ, ПОГОТОВО ЗАТО НЕ МОГУ ЋУТАТИ ДАНАС КАДА ЈЕ ОВАКО АЛАРМАНТНО СТАЊЕ
ПОШТУЈЕМ И ПОДРЖАВАМ ПОЛИТИКУ ЗАШТИТЕ ВИТАЛНОГ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА КОЈУ ВОДИ ВЛАДА И ПРВИ У СРБА У СРПСКОЈ, ГОСПОДИН МИЛОРАД ДОДИК, СТО ПУТА САМ КРОЗ ПОЛИТИЧКО ДЈЕЛОВАЊЕ УКАЗАО ДА ТА ПОЛИТИКА МОРА ДА БУДЕ У СВИМ СЕГМЕНТИМА ПРАЋЕНА, КАКО У ОЧУВАЊУ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА, ГАРАНТА ОПСТАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ТАКО И КРОЗ ИЗГРАДЊУ НЕУНИШТИВОГ ПРАВНОГ, ПОЛИТИЧКОГ, БЕЗБЈЕДНОСНОГ СИСТЕМА, ТЕ РАЗВОЈ СТРАТЕШКИХ ГРАНА ПРИВРЕДЕ И ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА ПОТРЕБАМА ПРИВРЕДЕ, ОДНОСНО УКАЗИВАО НА ПОТРЕБУ РАВНОМЈЕРНОГ РАЗВОЈА СВАКОГ МЕТРА НАШЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
ОДГОВОРНО ТВРДИМ ДА ТО НИЈЕ СЛУЧАЈ, ДА ДОБРА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА НИЈЕ ПРАЋЕНА ЈАСНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ РАЗВОЈА СТРАТЕШКИХ ГРАНА ПРИВРЕДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ И ДЕЦЕНИЈЕ, ПОГОТОВО ДА СЕ НИЈЕ ВОДИЛА РАВНОМЈЕРНА ПОЛИТИКА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА

ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ ОВЕ ДОБРОНАМЈЕРНЕ РИЈЕЧИ ПРИМЕ У ВЛАДИ, ДА НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ПОД ХИТНО ОКУПИ СВЕ ШТО ВРИЈЕДИ НА ИСТОКУ, ДА СЕ УВЕЖУ СВЕ ОПШТИНЕ И АНГАЖУЈЕ СВЕ ШТО ВРИЈЕДИ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА, ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЈЕДИНСТВО БЕЗ ОБЗИРА НА ПАРТИЈСКУ ПРИПАДНОСТ
ДА СЕ СОНДИРАЈУ СВИ ПРОБЛЕМИ И ДОНЕСЕ ЈАСАН ПЛАН ДЈЕЛОВАЊА, ТЕ ДА СЕ УЗ КООРДИНАЦИЈУ И ПОМОЋ ВЛАДЕ КРЕНЕ У ОВАЈ, ПО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ТРЕНУТНО НАЈВАЖНИЈИ ПОСАО
НАЖАЛОСТ, НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ НЕЋЕ ИМАТИ НИШТА ОД ТОГА ШТО ЋЕ ЗА 5-10 ГОДИНА ПОНОВО БИТИ У ПРАВУ, ЈЕР ТАДА ЋЕ СИГУРНО БИТИ КАСНО ЗА СРПСКИ НАРОД НА СРЕДЊЕМ ИСТОКУ И ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ КОНТИНУИТЕТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ЗАТО, НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА БУДЕМ МОРАО ЗА 5-10 ГОДИНА ПИСАТИ КОЛУМНУ ПОД НАЗИВОМ "КО ТО ТАМО НА БИВШЕМ ИСТОКУ СРПСКЕ НИЈЕ ХТИО, ИЛИ НИЈЕ ЗНАО?"35 КОМЕНТАРА

 1. “Значи, као остварен човјек у свим сегментима живота и рада, те национално одговоран политичар…“

  Па зар и ову колумну почињеш са јапајаисањем?!

  Шта ће ти ова велика слова?

  И на крају, кад ово некако прочитах, схватим да сам добио одговор шта треба урадити, али ни назнаке ко то може урадити, до када, по којој цијени и одакле набавити паре за све ово.

  А кад је то тако онда записнички констатујем да је све ово тешка демагогија у циљу самопромовисања човјека-илетисте.

 2. Па нисам ја Симо био читав живот политичар, ја сам човјек који је 30 година година успјешно радио и градио, спортом се бавио,пун живот живио,остварио се кроз породицу, као пријатељ и родољуб, изнуђено нову државу стварао и одбранио нејач и своје гробове са образом, све прије него сам ушао у политику.

  Значи, пошто знам колико ко у Српској и овамо вриједи, имам пуно право да укажем на (не) рад, исто као што са подлогом тврдим да знам знање, односно, да имам конкретно рјешење за развој цијеле Српске, да не говорим истока и у склопу тога угроженог средњег истока.

  Шта сад требам, да напишем десет страница о рјешењима и онда да замолим да ово ријеше они који су нас опљачкали, понизили и довели у ово имбецилно стање?

  Погледај колики је текст, а тек толико да се наведе основно, замисли сад да се у детаље почне писати о рјешењима у свакој општини, о ресурсима, о привреди која ради, о привредним капацитетима који не раде, али се могу ставити у фукцију, о…………………………………………………………………..

  Ово је упозорење властима и „стратезима Српске“,чак ни овамо народ није свјестан шта нас следује, ко буде прочитао текст ухватиће се за главу и рећи „зар је могуће да нас је у оволико општина и на оволикој територији овако мало?“

  Иначе, има рјешење Ниџо, има јасан пројекат, јасна планирано одакле средства, али то је за разговор са оним који одлучују о нашој судбини, њима сам ово и написао.

  Ово што сам написао сасвим је довољно за паметна човјека, као и за оне који се питају, оне који годинама прате шта Ниџо каже, или напише, па онда сачекају одређено вријеме и почну причати о томе, али јебеш што палгирају, него што ништа не ураде.

  П.С. Тамо си на другом посту написао бин -Младену да ти „ампутира“ да одвајаш људе по раси, пази мало,ово ти је други пут да исту ријеч користиш на погрешан начин.

 3. Задњи пут када су разни српски родољуби, хуманисти, политичари и идеолози изражавали паничан страх од фундаменталистичког плана „Зелене трансверзале“ којим би муслимани завили српски народ у црно, те упозораваили Србе каква им се судбина спрема, над муслиманима у БиХ је почињен геноцид и вјероватно све врсте ратних злочина познате правној науци, етничка чишћења, погроми, живе ломаче, систематско уништавање џамија, итд. У том мрачном добу Никола Лазаревић је осјетио потребу да, према властитом и безброј пута поновљеном исказу, спашава живу главу муслиманима.

  Данас Ниџо опомиње Србе да се муслимани (опет) спремају на „Зелену трансверзалу“ (никад да одустану од тог панисламистичког плана!). И он то чини као српски родољуб, хуманиста, политичар и идеолог…

 4. Ваљда је Османе тако, не може бити другачије него како мисле „граџани као ти“.

  Ја нисам рекао за све муслимане, него за фундаметалисте, немој само рећи да их нема,па не би Бакир-сина човјек побиједио на задњим изборима,да их нема не би Бакир-син пријетио јавно Никшићу и осталим бошњачким политичарима?

  Гледао сам га прије пар дана на тв кад им шаље пријетњу, све кроз оно, „ја се не бих играо са већинском вољом бошњачког народа“.

  Хоћеш рећи да нема бар сто хиљада кратких пантолоница са све брадицама, сви су они под оружјем.

  То су ти који ће се вама муслиманима -граџанима најебати мајке чим Срба и хрвата нестане ‘

  Хоћеш да кажем да не знам оно што зна просјечан човјек,односно да не знам комплетну стратегију лаганог гушења Републике Српске, стратегију која има неочекиване повољне резултате, не због фундфаменталиста, него због наших лопова, издајника и неспособњаковића.

  Иначе, ваљда ти знаш да нема фундаметалиста, па мени, рођеном сарајлији причаш како сам ја националиста, кажеш ми да живим у прошлости,као да некад нисам живио у тадашњој садашњости, у доба када је 1978 године олимпијска дворана у Сарајеву добила име ЗЕТРА-зелена трансферзала.

  Али Османе, ово није тема колумне, намјерно сам додао то ЗЕТРЕ у тексту, све да народ и могуће часни српски политичари, за каквог сматрам Вишковића размисле о овоме.

  П.С. Извини, ниси ти ништа гори од других , видиш Сима, не пада му на памет да мало прича о теми, него да……………., исто као што вама БОТОВИМА муслиманима -бошњацима не пада на памет да прихватите да може Србин бити Србин, а да је бољи од можда најбољег муслимана.

  Како може бити такав човјек кад неће да самоукине Републику Српску као геноцидну творевину, зар не?

  Не за вас такав не постоји, не може бити неко добар ко је спасио три хиљаде муслимана, а може бити добар Бакир-син који је био директор завода за изградњу када ми је убијена последња очева сестра у Сарајеву.

  Зашто?

  Зато што је имала станарско право на двособан стан на Цигланама,није нико био пријављен други у стану да га откупи, а власник стана је био Завод за изградњу града.

  Поново питање, „погоди ко је тада био директор завода?“, па ми онда реци има ли фундаменталиста, успут, пошто видим да си начитан, не зајебавам, искремо те питам можеш ли ми ти објаснити што доби ЗЕТРА име ЗЕТРА, можда сам ја у некој заблуди?

  Нека ми опросте други, о овоме више нећу, о теми има смисла, ма ко гдје живио у Српској, ако ми овамо најебемо, нема Српске и тачка.

  1. Е јеби га, ако се ја не држим теме, онда се не држи нико.

   Јесам ли рекао дами је јасно шта Лазаревић хоће, али сам приупитао још нешто.

   Ко, када, од којих пара?

   Ако то није повезано са темом, онда ништа…

 5. Како онда питаш од којих пара?

  -јесам јасно написао да паре за путеве имају, чак и без кредита, шта је јебених 200 милиона на четири године, кад се у Крајину за аутопутеве уложило неколико милијарди КМ задњих година, хвала Богу и опет се улаже, не приговарам, констатујем

  -јесам ли рекао како пољопривреду(буџет владе, буџети општина, мало кредити и зелени фондови по ССП)

  -јесам ли рекао да остане новац од електричне енергије на регији у следеће четири године, све за развој привреде и образовање кадрова

  -јесам ли поменуо увезивање дрвне индустрије, ГАРАНТУЈЕМ ЖИВОТОМ, то се добром организацијом, од српских шума, до приватних предузећа може тако увезати да претекне пара, не само за регију, него и за државу

  о туризму не бих, људи гледају Јахорину, а десет пута се више од туризма може узети новца да се Јахорина увеже са свом понудом у регији.

  Чуда ми овамо имамо, од језера, ријека, НП.Сутјеска, Борика, Чајнича и наше красотице, Андрић града и Вилине Власи, Романије, па на крају крајева, понуда је и Сарајево, Башчаршија, зашто да не, значи, зимски, љетни, спортски, вјерски, здравствени, сеоски……. туризам.

  Халоооо Симо, рекох ли да нас има можда 70.000, по попису мало више, па само од туризма један градић у Алпама, градић који је увезао зимски и љетни туризам има буџет три пута већи, него буџет свих општина на регији

  Наравно да се у мом приједлогу подразумијева доношење тзв. лекс специјалиса, закона који се односе на ову регију и исток, закона са роком трајања.

  Ради се о ургентним мјерама по више основа, а онда стратершки и ударно радом на терену, без дана одмора, ако треба без даха, али да се заустави одлазак младости.

  Нпр. ако нам оде још десет хиљада младих људи,биолошки смо овдје скоро мртви, све да будемо супер развијени, док вратимо оне што су отишли, ако их успијемо вратити, па док се оно мало што је остало младих умножи и обожи, требаће нам пет пута више времена, да обновимо садашњи број становништва, него да то из зајебанције ријешимо у наредном периоду.

  Нема више господо љубави и патриотизма, потрошиле су старе БИТАНГЕ СВЕ, Вишковић и влада овдје младе могу оставити само кроз њихову сигурну егзистенцију у наредним годинама и деценијама.

 6. Можда за овакву политику јесам зелен, познато је да водим супер национално одговорну политику која има за циљ ЕКОЛОШКУ ДРЖАВУ, изградњу неуништивог правног, привредног, политичког, безбједносног и образовног система Републике Српске, политику толеранције, поштовања других и другачијих, али и политику одгоја здраве и хумане нације, те одгоја наших младих који поштују друге, знају своју историју, поштују своју традицију, али и иду у корак са новим временом.

  Значи, идем средином,НЕМАМ ОРАХА У ЏЕПУ, тако да могу да водим политику чистих рачуна са свима и свугдје, легалиста сам, идем храбро и часно,због идеје, идеологије и спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Можда зато не одговарам многим код нас у Српској, можда и дијеловима међународне заједнице, оним који доказано раде против интереса Српске и српског народа.

  Зелен сам ја БОТУ и за политику у односима са Федерацијом, неискусан сам и неискварен, са мном ти је, ЧИСТ РАЧУН, ДУГА ЉУБАВ,нажалост, не одговара та моја стратешка еколошка политика чистих рачуна, не одговара ни тамо никоме, било да су фундаменталисти, умјерени муслимани, или граџанисти утописти.

  Зато сам данас вјероватно једини у политици који не мора да плагира, да прича о туђим идејама и туђем програму, нити мора да се дичи се туђом храброшћу, да се диви и одаје почасти „вођи“ и тачка.

  Могу да поштујем јаке људе, могу да се договарам и да све што договорим проведем, могу да поштујем рецимо као Миле у неким стварима, али Ниџа не може да „води“ ни Леми, ни Инско, ни Кирба, ни Чова, ни Нермин, ни Вукота, ни………, прејак сам ја да би мене овако искусног неко водио и да би се ја некоме дивио, зато сам сигурно највише зелен за данашњу политику.

  Иначе, ко прочита пар колумни из периода када сам тек почео да се бавим политиком и пишем овдје,па онда настави до данас, видјеће шта значи Став, памет и карактер.

  Да не говорим шта значи идеја и визија, те несебично нуђење конкретних рјешења оним који су били и који су сад задужени да сачувају и развију сваки метар Републике Српске, све правећи супер односе са комшијама у Федерацији.

  Зато крмак, не сери.

  1. Сабур мало, капетане, охани, ето ти се мавена халка око уста од манијачког блебетања и суманутог фразирања око уста уфатила, а на уста зелена, па бијела пјена ударила. Поднеси оставку због лоших изборних резултата ако имаш коме.

 7. Шта је Османе, нема одговора на моје једноставно питање око зетре?

  Видиш, једно је желити добро, друго бити реалан, да су политичари говна(част изузецима),то ћемо се сложити, можда су сви „важни“ политичари лажни националисти, или неки прави екстремисти са провидном граџанском причом.

  Можда су већином „нечији“, али и даље због историје тврдим да је утопија како ће некад бити праведно грађанаско друштво,само да се ријешимо „ових националистичких и шпијунских битанги“ и организујемо неко ново државно уређење.

  Ја сам Османе живио у грађанском друштву прије рата,па знам како се борба за правду у два свјетска рата у том „грађанском друштву“ окренула против мог народа.

  Пише ти српски капетан који је због тог грађанског друштва морао бранити нејач и своје гробове.

  Теби ово пишем да пошаљем поруку и нашим и вашим грађанима.

  Гледам онај мали Благић ишамаран од уредника РТРС, није добро,волим младе који се буне, волим јастребове- политичаре који се буне, али се не обара власт на начин да изађеш на трг Крајине, све користећи несрећу оног човјека, као што су рецимо урадили Благић и Шукало, па им се ту придружило и заклело на вјерност пар пропалих политичара.

  Онако се држава губи, доводе ЖУТИ на власт, а млади користе као корисни идиоти, зар то већ Срби не доживјеше у матици Србији?

  Кад сам писао колумну БУНИТЕ СЕ МЛАДИ, СВИ ВАС ЛАЖУ И ЗАЈЕБАВАЈУ, писао сам то због неподношњивог стања у друштву, али нисам предлагао улицу и њихов политички ангажман, напротив.

  Тада сам их опоменуо да пазе шта раде, да не дозволе да их неко изманипулише и исквари њихову невину душу, да их не искористе „млади активисти“ који би да постану славни са двадесет и неком, славни као политичари, МА ДАЈТЕ МОЛИМ ВАС?

  Славан млад човјек може бити само спортиста и умјетник и тачка.

  Предлагао сам тада младим да изађу сви из партија, да растуре и раскринкају лопове преко друштвених мрежа,да раздрмају своје родитеље, да јавно мнење окрену на позитивну ,али еволутивну страну, никако револуционарну.

  Ово написах са разлогом на овај начин, јесам у ОВОЈ колумни указао на посљедице лоше политике и лоше вођене економије, те могуће разорне посљедице и почетак нестанка Српске, све на примјеру средњег истока, што се да ријешити унутар Српске, ако се хоће?

  Оно због чега сам поменуо „корисне идиоте“ јесте да је врло лако могућа сутрашња оправдана буна због неподношљивог стања, све ако се овако настави.

  Е тада је могућа историјска превара, односно, прича, хајде људи да се организујемо другачије, није народ крив, ови су нас посвађали.

  Као допказани хуманиста ја сам научио лекцију, нико нас народе није посвађао прије двије деценије, траје то вијековима,али ће то бити задње тракјање Срба на овим просторима, ако наше прерјанице буду они попут оног граџанисте Бурсаћа и осталих који хоће да буду славни корисни идиоти, зар не?

  Ето, нећу више о мом национализму, волио бих да се о теми нешто напише, тема је Вишковић као могуће рјешење, односно стварна угроженост средњег истока, тог економски најперспективнијег и стратешки најважнијег дијела Републике Српске.

 8. апостроф

  спут, пошто видим да си начитан, не зајебавам, искремо те питам можеш ли ми ти објаснити што доби ЗЕТРА име ЗЕТРА, можда сам ја у некој заблуди?

  Prvi direktor Zetre Slavko Maleć demantira: „Zetra jeste dobila ime po zelenoj transverzali, ali ne po toj političkoj, već onoj po kojoj sa planine Bukovik svjež zrak dolazi u Sarajevu.“

  „Osamdesetih godina također sam imao slične upite, ali naravno da ništa od toga nije tačno“, kaže Maleć agenciji Patria, prisjećajući se samih početaka najpopularnije sarajevske dvorane.

  „Kada pogledate iz zraka, vidite baš jedan zeleni pojas koji sa planine Bukovik preko Zetre ide do Druge gimazije. Kroz taj pojas u grad ulazi čisti zrak. Tu je zabranjena bila kakva visoka gradnja. Upravo po tom pojasu, zbog njegove važnosti za Sarajevo, Zetra je dobila ime“, kaže Slavko Maleć.

  Ne pravi se mutav,svaki pravi Sarajlija zna ovaj podatak.I tvojoj stranci,po tvojoj logici,bi se moglo prisiti da si prikriveni zeleni mundzos.

  1. Реко, сабур мало капетане, охани, шта си навалио ко бхалија у хендек.

 9. Нисам ја Османе ништа навалио, прича је намјенска, она је апел и порука новој влади, будућем премијеру, прича је о чињеничном стању на истоку Српске.

  Наравно да сам морао описати стање, не само у економији,него и демографији,као и о важној стратешкој позицији средњег дијела истока Српске, те евентуалним пријетњама од стране дијела алијиних следбеника.

  Како је могло бити приче о стратегији-очувању територије, а да нисам поменуо познату причу о ЗЕТРИ-зеленој трнсферзали, ње има и тачка.

  Не може се побијати ни једна чињеница, од оне да су вршени злочини у рату од стране свих народа, до тога да су следбеници зетре жртвовали мир у БиХ за њихов циљ.

  Зато те и прозивам као „грађанисту“, хајде више једном објасни оно о дворани ЗЕТРА из 1978 године, значи, тачно прије 40 година, немој као Јасмин ЗЕЛЕНОМ писати гпупости о зеленом појасу са планине Буковик, па до друге гимназије, нисмо дјеца, зар не?

  Ти и Симо као да сте браћа, извучете нешто из контекста приче, само да се не био теми причало?

  Нажалост, народ овамо није свјестан у коликој је опасности због неразвијености и одласка младих,чак ни КУЛАЦИ нису свјесни да ће и они најебати кад народ исцури?

  Иначе, о овој теми на врло коректан начин сам причао у кампањи и понудио рјешења, друге партије и вође, формално су у кампањи „прелетиле“ овај дио Републике Српске.

  Сад кад су неки моји познаници прочитали колумну, кажу да ни они нису уопште били свјесни, поготово колико нас мало има, те да никаква ефекта не би било да нисам поменуо ЗЕТРУ у тексту.

  Значи, циљ оправадава средство, да је неко хтио да о овом проблему мисли, ако ништа због зетре, не би ја морао после пет година овај текст писати, зар не?

 10. Лазаревићу,

  неки мој ник-адеш (имењак по нику, тај горе „Осман“ који је задњи коментарисао ), билеси да је српског рода, хаман те мало заје*ава…

  Твоја „позната прича о ЗЕТРИ“ – као панисламистичкој политичкој идеји чијем остварењу су тежили и данас теже и за што се припремају Бошњаци – факат је позната „прича“, то је мит очито скухан у кухињи српске националистичке политике, ублеха за масе, шупља за сомове, један од безбројних „разлога“ којима се оправдавало чињење злочина над Бошњацима у задњем рату, прије потписивања Дејтонског Примирја, то је било ефикасно страшило за српску сиротињу коју је требало запалити национализмом, демагошка манипулација, итд.

  С таквом сигурношћу оптуживати Бошњаке (њихову политичку елиту, интелектуалце, па све до народа, небитно) за идеју и спремност да реализирају такав један мега-геополитички пројект, народ који је политички био најнезрелији, чији је идентитет системски оспораван, народ који никакве великодржавне пројекте и идеје није имао нити је знао, могао и умио то извести и да да је хтио, итд. представља такву врсту зајебанције да би моје учествовање у таквој причи (расправа о тзв. „Зетри“ и некаквој „Великој Муслиманији) било једнако покушају плесања валцера у живом блату до грла…

  Стварати проблем гдје га нема, да би се онда кукало, вриштало до неба и тражило „рјешење“, једна је од специјалних вјештина српске националистичке мисли (попут овог са „Зетром“). Задњи случај у којем смо видјели представу на којој се приказала та вјештина је ова са заставом РС-а која, сама по себи, никоме није спорна, али се истицањем ентитетске (или било које друго) заставе поред државне – унутар државних установа (оног што Срби зову „заједничким институцијама“) и код међудржавних службених састанака и сл. – јасно и недвосмислено крши Закон о застави БиХ. И када службе задужене за то склоне заставу РС-а поступајући по закону, хорски скоче српски политичари и званичници Додикове камариле тврдећи како је то „јасан знак непожељности Срба у Сарајеву“, „доказ о нетрпељивости према Српској и српском народу“ и остале ублехе, срања и лажи попут „Зетре“.

  То ће ујебат, у коначници, српски народ: политичко водство које је спремно одустати од сваке политичке рационалности како би проводило примамљиву, заумну и опијајућу идеологију национализма како би што дуже остајало на власти уништавајући дугорочно и систематски српску живу силу…

  Зато ја често немам никакве воље да се расправљам ако морам да се распраљам са, рецимо, „Србином“, а не с „човјеком“… Само се окренем, ко ће се зајебавати и губити вријеме…

  1. Е, мој Османе, танак си ти лажов, сератор и скакач самоме себи у уста – танак ко башлија. Капетан је за тебе генерал.

 11. Добро Османе, ето нема и никад није било такве идеје, не вриједи, ја кажем да су дио муслимана-бошњака потенцијално опасни, ти генерализујеш, значи нема ни један такав ни у политици,ни код вјерских вођа, ни у образовању, ни у војсци, полицији, безбједносним агенцијама, нема………………….и тачка.

  Тема ове приче нису ти зетраши,они који су опасни и по мој и вечински нормални муслимански народ, тема је гашење средњег истока Српске због више разлога.

  Са тим фундаменталисти и грађанисти, те они који су родом из овог дијела Српске немају ништа, ови задње поменути нарочито завређују и по мом суду заслужују свако поштовање.

  Риболовац сам, идем на све ријеке на истоку у риболов, па видим очима шта се дешава, зато кажем да повратиници муслимани, све због тога што својим радом, чишћењем имања, ограђивањем и изградњом нових објеката показују да воле своју родну груду, тиме и своју државу.

  Док су са д већ већином српска имања запустана, непокошена, пуна трња, муслиманска цвјетају, покошена, искрчена, воћнаци окречени, воћке поткресане, баште на сваком кораку, ма милина видјети, зато свака част.

  Њима само могу да скинем капу, да им позитивно завидим на односу према своме крају, своме селу и природи.

  Ево примјер.
  На срамоту мога рода је да су све тзв хаир-воде крај пута нестале још прије двије деценије, а да их сад опет има поред пута уз Прачу, Неретву и друге ријеке, све повратком бошњака.

  П.С. Иначе, ја не расправљам, ја шаљем поруке, тако да ти не расправљаш са Србином, него читаш поруке човјека, по рођењу Србина.

  Моје поруке су јасне, ја сам за политику чистих рачуна и поштовање Дејтонског споразума, односно, хитну промјену понашања политичара и медија, те узајамно признање и поштовање.

  Мени је као вођи зелених приоритет изградња супер добрих односа Републике Српске и Федерације, те поштовање ССП-агенде, између осталог и због повлачења стотина милиона евра на годишњем нивоу из фондова које држе зелени ЕУ.

  На локалном плану, тамо гдје живим, императив ми је успостављање одличних међуљудских и пословних односа Сарајевско-романијске регије и кантона Сарајево.

  Толико тога можемо и морамо заједно урадити, толико ту моји зелени могу помоћи по питању заштите животне средине, од изворишних зона,до изградње колектора и пречистача отпадних вода, рјешавања одлагања и рециклаже отпада, до…………… да не говорим о привреди, туризму……………………………

  Ја сам овдје Османе писао о могућности развоја средњег дијела Српске и цијелог истока, развоја који свакако одговара и сваком становнику регије, било које да је вјере.

  О томе ако хоћеш можеш у наставку, пусти мудровање и генерализовање, ту смо се већ сложили да се никад нећемо сложити, зар не?

 12. Ди-џеј,

  ја не желим никога овдје, нити било гдје да сјебем, понекад то урадим, Симова буља је то пар пута најбоље осјетила.

  Иначе, за мене не постоји БиХ, осим дејтонска, за мене никад није БиХ постојала као држава, за мене није постојао ни АВНОЈ, а да постоји ЗАВНОБиХ, за мене постоје три народа и два ентитета, инсистирам на владавини права и нудим рјешења добра за све, зато бих волио да „наши“ одраде овај неминован посао, па да србују по завршеном послу.

  Иначе, капетан не би никако могао бити генерал, ђенерал свакако, али не дај Боже никад да то морам да постанем.

  1. Лијепо збориш несуђени ђенерале, Никола. Тим више ме чуди што ћутиш о овом задаху једнопартијске диктатуре који се све јаче шири јавним простором.. Хајд што ћутиш, ал што им се нудиш!?

  2. И баш нађе мене да се хвалиш да си неког сјебао!?

   Смију ти се сва дјеца!

 13. Симо,

  пошалица, „зајебавам те да се укључиш“,што рекао Драгче оцу у серији, „Мој рођак са села“.

  Гдје ти Јасмине нађе Слободну Босну, па то је од како је Бакир-син купио Авдића постао медиј гори од кликса.

  Невјероватно је која количина мржње према Србима избија из тог „граџанског“ медија, да не говорим какви се фашистички коментари пустају, још тамо не можеш објавити коментар док администратор не одобри.

  Ди,

  ова „диктатура“ је прозвана у тексту за резултате рада, али већина је опет рекла да се тако настави, зато ја написах овај упозоравајући текст и понудих рјешење, бар да ми је сутра чиста савјест.

  1. Положио си тест, капетане. Озбиљно ћемо размотрити твоје позиве и национално одговорне вапаје, и имаћемо у виду ове, за твоју политичку каријеру судбоносне, наводнике, о којима ћемо обавијестити шефа лично. Још колико сутра очекуј Вишковићев позив.

 14. Не нађох ту ријеч под наводницима, а погледах коментаре, што апсолутно нема везе.

  Текст је апел је за нову Милову власт, односно за Вишковића и његову владу да ово озбиљно схвате, да не раде као све послерастне власти,значи и стара Милова, све (не) намјерно не видећи да моју регију и исток укопаше у црну земљу, све заједно са „нашим међедима“ којим сваки дан отичу џепови и глава.

  Није овај проблем нерјешив, али ћемо добити убрзо катастрофалан резултат ако из БЛ не дође јасан план и КАТИЛ ФЕРМАН за многе политичке дилетанте и њихове менторе „бизмиСмене“, милионере који још увијек не знају обрисати тоалет папиром гузицу.

  Навикли ОТАЦ ИХ ЈЕБО да бришу гузицу тврдим папиром од врећа, или ослобођењем, па им превише мек тоалет папир, тако да им често гуза страда од њиховог прста кад пробију мехку виолету.

  Ако си на то мислио, онда си тотално у праву, ја се према проблемима критички осврнем, само ако имам конкретан приједлог рјешења.

  Нисам ја ГАРА ТВ, те тзв. економски и политички аналитичари, оне „српске нарикаче“ које свакодневно преко блогова и ГАРА ТВ шире негативну енегију, они анал(н)итичари који често служе као „корисни идиоти“ бин-Бакировим медијима у специјалном рату против Републике Српске.

  1. Погледај мало боље, обрати пажњу на твоје праве коментаре. И престани са том својом тактиком „добро јутро чаршијо на све четири стране“ . шеф сада највише воли своје бивше критичаре које окупља у нову странку – СНСДС (Савез независних српских демократских странака)

Оставите одговор