Орбан демантовао Бошњаковског: Дали смо Грујевском азил, бранио Мађарску од миграната

Мађарски премијер Виктор Орбан бранио је данас одлуку Мађарске да бившем македонском премијеру Николи Груевском, осуђеном на затворску казну у својој земљи пружи азил, описавши га као савезника и оптуживши македонско правосуђе за учешће у политичким „играма“.

петак, 23 новембра, 2018 / 10:36

Овим је демантована изјава премијера Македоније, Милета Бошњаковског, који је изјавио да Груевски, који је побјегао у Мађарску након што је осуђен на двије године затвора због корупције, није добио азил. У уторак му је дат азил, што је изазвало критике Македоније, Европске уније и Сједињених Држава.

Без Груевског било теже бранити мађарску границу

Орбан је рекао како су он и Груевски, који је дао оставку 2016.године, након деценије на власти, стајали раме уз раме како би зауставили масовне миграције на Балкану, због чега су Македонија и Груевски постали његови савезници.

„Познајем тог човјека, дуго ми је био колега“, истакнуо је мађарски челник за Радио МР1

„Било би пуно теже, ако не и немогуће, бранити мађарску границу без њега“.

„Према савезницима се треба понашати праведно. Ако нам се неко обрати, може очекивати праведан процес. Не можемо га ставити изнад закона, али му можемо пружити праведан процес“, закључио је Орбан.

Македонска полиција издала је налог за хапшењем Груевског, након што се није појавио на одслужењу казне, а суд је 9. новембра одбио његов захтјев за одлагањем.

Орбан истрајно против Сороша

Орбан сматра како је процес Македоније против Груевског био политички обојен, али да то не би требало да утиче на мађарске власти.

„У Македонији се догађају комплексне политичке борбе и игре, а правосудни систем је дио тога“, сматра премијер.

„Македонски поступци на нас немају утицаја. Занима нас само да ли је захтјев за азилом правно ваљан“.

Орбан је одбацио међународне критике на мађарску помоћ Груевском, прогласивши их дјеловањем организација и људи повезаних са мађарским финансијским магнатом Џорџом Сорошем.

Тај мултимилијардер још коментарисао те оптужбе, али је раније неколико пута одбацивао Орбанове тврдње да су он и његова организација отворено подстицале миграције у Европу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *