Да ли су у Српској озакоњене пријетње пиштољем ?

Бањалучки суд ослободио Драгомира Бабића јер се ‘жртва није уплашила пријетњи смрћу’. Још један у низу проблема у правосуђу Републике Српске, а који може изазвати дугорочне посљедице по владавину права, је ослобађање Драгомира Бабића, оснивача НВО Народни Фронт, од оптужбе и одговорности због пријетње смрћу које је вршио пиштољем на улици, преноси Восток.РС Иако је […]

четвртак, 3 октобра, 2013 / 15:49

Бањалучки суд ослободио Драгомира Бабића јер се ‘жртва није уплашила пријетњи смрћу’.

Још један у низу проблема у правосуђу Републике Српске, а који може изазвати дугорочне посљедице по владавину права, је ослобађање Драгомира Бабића, оснивача НВО Народни Фронт, од оптужбе и одговорности због пријетње смрћу које је вршио пиштољем на улици, преноси Восток.РС

Иако је случај фото документован и иако је полиција Републике Српске поднијела извештај тужилаштву против Драгомира Бабића, суд је пресудио да Драгомир Бабић није крив када је извршио пријетњу оружјем јер то није изазвало страх и нелагодност оштећеног.

Оштећени С.С. је у то време радио као савјетник у Думи Руске Федерације за питања Балкана. Драгомир Бабић је тада оштећеном С.С. пријетио убиством пред свједоцима.

По мишљењу правних експерата, ова пресуда ствара опасан преседан јер се њоме легализује пријетња оружјем за све друге случајеве који буду следили послије овога, јер се пријетње оружјем, послије овакве пресуде, не могу сврстати у кривична дјела.

Једино ако се довољно препаднете

Да ли је овом одлуком бањалучког суда руководио закон, незнање или корупција, остаје непознаница.

Драгомир Бабић, против којег се воде многе истраге за кривична дјела (разбојништво, трговина бијелим робљем, рекетирање) и судски процеси на бањалучком суду (укупно 36), није желео да да коментар на ову пресуду. Драгомир Бабић је јавности познат као особа која по његовим изјавама ради „деликатне“ послове за америчку владу, писац је тужбе за криминал против предсједника Републике Српске Милорада Додика и многих других званичника Републике Српске.

Коментатор је неколико медија из Федерације БиХ, а од бившег директора полиције Републике Српске, Драгомира Андана је оптужен за покушај рекетирања. Највећу пажњу је изазвао својим извјештајима у емисији „60 минута“, Федералне ТВ код уредника Бакира Хаџиомеровића.

Најсвјежије појављивање Бабића у јавности је оно на страницама првог броја тзв. Народних новина.Оставите одговор