Цукерберг: Остали су гори него ми

Компаније попут Гугла, Мајкрософта и Јахуа прикупљају пуно више информација о корисницима него Фејсбук. Само што они то раде корисницима иза леђа. Док ви сурфујете, они скупљају информације о вама, иако ви то не знате – тврди Марк Цукерберг. Оснивач Фејсбук и најмлађи свјетски милијардер интервјуе даје врло ријетко. Изузетак је направио када се појавио […]

среда, 9 новембра, 2011 / 10:36

Компаније попут Гугла, Мајкрософта и Јахуа прикупљају пуно више информација о корисницима него Фејсбук. Само што они то раде корисницима иза леђа. Док ви сурфујете, они скупљају информације о вама, иако ви то не знате – тврди Марк Цукерберг.

Оснивач Фејсбук и најмлађи свјетски милијардер интервјуе даје врло ријетко. Изузетак је направио када се појавио у талк шоу Чарлија Росеа на ПБС-у.

С популарним је америчким новинаром Цукерберг разговарао о низу интересантних тема. Осим о ФБ и његовој конкуренцији, разговарало се о недавно преминулом Стиву Џобсу, али и о улози коју су друштвене мреже одиграле у “Арапском прољећу”.

Говорећи о нарушавању приватности, због чега је ФБ често на удару јавности, Цукерберг тврди да се такви приговори увек појављују код нових технологија.

– Када је на телефонима први пут уведена услуга која вам омогућава да видите ко вас зове, људи су такође говорили да се ради о нарушавању приватности – каже Цукерберг.

Иако је прозвао конкурентске компаније тврдњом да више задиру у приватност корисника него ФБ, Цукерберг инсистира да нема “ратног стања” између његове фирме и осталих гиганата из Силицијумске долине.

– Људи воле да говоре о рату, али ми заправо јако пуно сурађујемо – каже Цукерберг и додаје како најбољу сурадњу ФБ има с Еплом и Амазоном, док признаје да су односи с Гуглом нешто компетитивнији.

– Израдили су Гугл+, то је практички њихов мали ФБ – подбо је Цукерберг шефове Гугла.

– Био је невјероватан човјек – казао је Цукерберг говорећи о недавно преминулом оснивачу Епла Стиву Џобсу. Цукерберг истиче како је имао част да познаје Џобса и дружи се с њим. Био му је, тврди, својеврсни ментор. “Имао сам за њега пуно питања”, каже Цукерберг.

Џобс га је, тврди, научио како да изради квалитетан производ и како да води компанију у Силицијумској долини. Роса је занимало и је ли Џобс икада изразио интерес да купи ФБ. “Не, нити бих га ја продао”, каже Цукерберг.

Одлука да задржи Фејсбук иако је већ у самим зачецима могао да га прода за огромне своте новца показала се правим потезом. Цукербергово “чедо” данас је водећа свјетска друштвена мрежа с више од 800 милиона корисника. Та би се бројка могла ускоро попети и на милијарду.

– Ако нам буде добро ишло, могли би доћи до милијарду корисника до краја 2012. године – каже Цукерберг. Посебно ако Фејсбуку у будућности постане доступан и кинеским корисницима, гдје је тренутно забрањен.

– За сада још не размишљамо о томе. Радије ћемо се фокусирати на друга мјеста у свијету, гдје можемо једноставније да повежемо људе. Ако најприе радите једноставније ствари, можете направити велик напредак – каже Цукерберг.

Занимљиво је мишљење шефа Фејсбука о улози друштвених мрежа у револуционарним покретима на Блиском истоку и у сјеверној Африци. Цукерберг, наиме, сматра да Фејсбук и Твитер нису толико релевантни за “Арапско прољеће”, односно да су медији ипак пренадували улогу друштвених мрежа у борби против диктаторских режима.

– Мислим да је улога друштвених мрежа у свему томе мало надувана. Ако људи желе промјену, пронаћи ће начин да дођу до те промјене. Технологија ту није битна за успјех, потребни су људи који желе бољи и другачији живот. Технологија је само средство. Не уображавам да “Арапско прољеће” не би било могуће када Фејсбук не би постојао – закључује Цукерберг.