Чубро не одустаје: Тендер за дионицу Прњавор – Добој

БАЊА ЛУКА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Чубриловић, рекао је да се активно ради на изради међународног тендера за извођача радова на дионици аутопута Прњавор – Добој у дужини од 37 километара, који би требало да буде расписан почетком априла. "Уколико све буде ишло превиђеном динамиком, избор најповољнијег понуђача требало би да […]

понедељак, март 14, 2011 / 09:06

БАЊА ЛУКА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Чубриловић, рекао је да се активно ради на изради међународног тендера за извођача радова на дионици аутопута Прњавор – Добој у дужини од 37 километара, који би требало да буде расписан почетком априла.

"Уколико све буде ишло превиђеном динамиком, избор најповољнијег понуђача требало би да буде половином јуна, да бисмо с радовима кренули до краја јула. Важно је истаћи да се тендерска процедура врши у складу са правилима Европске банке за обнову и развој, која ће и бити финансирана из кредитних средстава ЕБРД-а и ЕИБ-а", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Влада РС дала је и сагласност ЈП "Аутопутеви" да у складу са Законом о концесијама проведе поступак додјеле концесије за изградњу аутопута Бањалука – Добој, за дионицу Бањалука – Прњавор и дијела коридора Пет це, за дионицу Добој – Јакеш, која пролази кроз РС, а које ће, такође, бити финансиране из средстава ЕБРД-а и ЕИБ-а.

Он је рекао да је изградња аутопута Бањалука – Градишка у завршној је фази и да се ускоро очекује пуштање у саобраћај ове дионице.

Говорећи о значајним инфраструктурним пројектима чију реализацију Министарство планира у наредном периоду, Чубриловић је рекао да су важан инвестициони пројекат обилазнице око већих градова у РС, чија је изградња предвиђена до 2015. године.

"Радови се врше на обилазницама око Бијељине, Приједора и Требиња. У изградњу око девет и по километара бијељинске обилазнице до сада је уложено око 9,85 милиона КМ, у прву фазу приједорске обилазнице уложено је 1,3 милиона, за обилазницу око Требиња, чија је изградња почела прије 25 година изградњом дионице од манастира Тврдош до насеља Брегови, обезбијеђено је седам милиона", прецизирао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, у току је израда прикупљања понуда за прву фазу изградње обилазнице око Гацка, а за остале обилазнице ће се у наредном периоду припремати пројектна документација и према финансијској могућности ићи у реализацију.

Он је додао да се предвиђеном динамиком одвијају и радови на тунелу Стамболчић, гдје је реализовано око 92 одсто радова. "У наредном периоду планирамо проналажење партнера за пројектовање и изградњу брзих путева у источном дијелу РС. Циљ нам је јачање саобраћајне комуникације кроз РС, чиме бисмо отворили нове економске перспективе за бржи развој РС", навео је Чубриловић, додавши да је РС од 2006. године до данас у путну инфраструктуру уложила више од 840 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *