Црвенковски није пријавио сву имовину

Бивши македонски предсједник Бранко Црвенковски у имовинској карти коју је доставио Антикорупцијској комисији на почетку и крају мандата није пријавио имовину супруге Јасмине на острву Корчула и у Београду. Уколико Антикорупцијска комисија покрене поступак за ово, Црвенковски, који је и лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније, може да одговара за прекршај према Закону о спречавању корупције, […]

среда, 25 маја, 2011 / 11:17

Бивши македонски предсједник Бранко Црвенковски у имовинској карти коју је доставио Антикорупцијској комисији на почетку и крају мандата није пријавио имовину супруге Јасмине на острву Корчула и у Београду.

Уколико Антикорупцијска комисија покрене поступак за ово, Црвенковски, који је и лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније, може да одговара за прекршај према Закону о спречавању корупције, за шта је предвиђена казна од 500 до 1.000 евра, пише скопски лист "Дневник".

Истовремено Управа јавних прихода може самостално да покрене поступак за утврђивање поријекла имовине Црвенковског. Имовина може бити опорезована по стопи од 70 процената процијењене вриједности ако није могуће доказати да је стечена на основу примања, која су пријављена и опорезована.

Према сазнањима скопског "Дневника", супруга Црвенковског, Јасмина, чије је дјевојачко презиме Димитровски, власница је 395 метара квадратних земљишта – грађевинског плаца на Корчули у популарном туристичком одмаралишту Жрновска Бања. Плац излази на море, смјештен је у другом реду поред плаже, а садашња вриједност, према хрватским експертима за некретнине, може да достигне 150.000 евра.

Према уводу у имовинске листове Катастра Хрватске, који је доступан онлајн, власник катастарске парцеле 9153/19 је Јасмина Димитровски из Београда. Супруга Црвенковског рођена је у Београду.

Према рјешењу Петог општинског суда у Београду током 2002. године Јасмина, њена сестра Аленка и њихова мајка Олга-Марија Димитровски, рођена у Словенији, наслиједиле су имовину коју им је оставио отац и супруг Борислав, иначе припадник ЈНА. Брат Владимир се одрекао имовине, тако да је Јасмина наслиједила једну трећину имовине оца.

Супруга Црвенковског наслиједила једну трећину стана у Улици господара Вучића бр. 174 Д у Београду површине 76,70 метара квадратних.

Осим трећине стана, судском одлуком Јасмина је наслиједила и идентични дио воћњака и њиве у Индиском Брегу од 43 ари, стару девизнузну штедњу од 26.000 долара, 20.000 њемачких марака и 2.500 швајцарских франака у више банака у Београду.

Када је попуњавао имовински листи као премијер, а касније и као предсједник Македоније, за вријеме и на крају мандата Црвеенковски био је обавезан да пријави и имовину супруге у Хрватској и имовину коју је она наслиједила у Београду.Оставите одговор