Црно бијело у боји: Овако је изгледала прва парада побједе

Од 1945. у Москви се одржава једна од највећих војних парада на свијету. Прва је одржана мјесец дана након завршетка рата, 24. јуна 1945.  Осим другачијег датума, тада је због кише отказан прелет авијације. Дуги низ година се над Москвом уочи параде разбијају облаци, како би дан био сунчан и не би било падавина.  Москвом […]

недеља, мај 8, 2016 / 08:12

Од 1945. у Москви се одржава једна од највећих војних парада на свијету. Прва је одржана мјесец дана након завршетка рата, 24. јуна 1945.

 Осим другачијег датума, тада је због кише отказан прелет авијације. Дуги низ година се над Москвом уочи параде разбијају облаци, како би дан био сунчан и не би било падавина. 

Москвом су 1945. марширали војници Црвене, и мањим дијелом пољске армије. Маршали Георгиј Жуков, који је службено прихватио њемачку предају Совјетском Савезу, и Константин Рокосовски, јахали су на бијелом и црном пастуву током трајања параде.

Најупечатљивији дио параде десио се на крају, када су одабрани совјетски војници носили заплијењене нацистичке заставе и побацали их испред Маузолеја Лењину.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *