Човјек УН у Сирији се повлачи са позиције из личних разлога

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изјавио је да ће се крајем новембра повући са ове функције након што је дуже од четири године предводио напоре свјетске организације да се оконча седмогодишњи рат у тој земљи.

четвртак, октобар 18, 2018 / 10:45

„Повући ћу се у посљедњој седмици новембра“, рекао је Де Мистура на сједници Савјета безбједности УН о кризи у Сирији, пренио је АФП.

Овај дипломата италијанско-шведског поријекла, трећи изасланик УН за Сирију у посљедњих шест година, рекао је да одлази „искључиво из личних разлога“, да би се посветио породици послије дугог мандата на захтјевном послу.

Де Мистура ће путовати у Дамаск сљедеће седмице да би се заложио са оснивање комисије која ће радити на послијератном уставу Сирије, што би требало да отвори пут одржавању избора.

О овом плану се дискутује од јануара, када је објављен на конференцији коју је организовала Русија, главни савезник Сирије. До сада није постигнут договор о саставу комисије.

Сиријске власти противе се приједлогу УН да се у њу укључе представници грађанског друштва, вјерски и племенски лидери, стручњаци и жене, рекао је Де Мистура.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *