"Ћоровићеви сусрети писаца" окупљају еминентна имена

У Билећи и Гацку сутра ће почети тродневна традиционална манифестација "Ћоровићеви сусрети писаца" и Научни скуп историчара који ће окупити на десетине еминентних писаца и историчара из Републике Српске, Србије и Црне Горе. У Билећи ће у оквиру манифестације "Ћоровићеви сусрети" књижевнику Мирославу Тохољу бити уручена награда "Светозар Ћоровић" за роман "Звона на Тројици", о […]

среда, 21 септембра, 2011 / 16:49

У Билећи и Гацку сутра ће почети тродневна традиционална манифестација "Ћоровићеви сусрети писаца" и Научни скуп историчара који ће окупити на десетине еминентних писаца и историчара из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

У Билећи ће у оквиру манифестације "Ћоровићеви сусрети" књижевнику Мирославу Тохољу бити уручена награда "Светозар Ћоровић" за роман "Звона на Тројици", о коме ће говорити професори Јован Делић и Ранко Поповић.

Првог дана манифестације, након поздравне ријечи академика Светозара Кољевића, академику Михајлу Вујовићу, повјеренику "Просвјете" у Бечу, биће уручено признање, након чега ће у Дому културе бити отворена изложба слика академског сликара Бранка Никитовића.

На књижевној вечери "Српска проза данас" говориће академик Светозар Кољевић.

Другог дана манифестације биће одржан округли сто о теми "Књижевно дело Драгослава Михаиловића", након чега је планиран књижевни час у СШЦ "Голуб Куреш", те полагање цвијећа на споменик борцима отаџбинског рата.

Истовремено, у Гацку ће бити одржан научни скуп историчара о теми "Херцеговина под аустроугарском окупацијом" на коме ће награда "Владимир Ћоровић" бити уручена академику Љубомиру Максимовићу за цјелокупан рад, као и професору Ђорђу Микићу за књигу "Аустроугарска ратна политика у БиХ од 1914. до 1918. године".

За суботу су планирани књижевни часови у Мостару, Житомислићу, Невесињу и Гацку.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе РС, Министарство науке и технологије РС, те општине Билећа и Гацко.