Чланци о Ван Гогу и Трампу најчешће мијењани на Википедији

Фондација која се брине о највећој онлајн енциклопедији објавила је списак чланака које су корисници највише пута мијењали и допуњавали ове године. На првом мјесту је "Умрли у 2016”, што не чуди јер су ове године преминули музичари Дејвид Боуви и Принс, глумац из "Харија Потера” – Алан Рикман, кубански вођа Фидел Кастро, славни боксер Мухамед Али…

субота, 24 децембра, 2016 / 09:44

Фондација која се брине о највећој онлајн енциклопедији објавила је списак чланака које су корисници највише пута мијењали и допуњавали ове године. На првом мјесту је "Умрли у 2016”, што не чуди јер су ове године преминули музичари Дејвид Боуви и Принс, глумац из "Харија Потера” – Алан Рикман, кубански вођа Фидел Кастро, славни боксер Мухамед Али…

На листи је очекивано и Доналд Трамп и још низ страница које су се бавиле америчким изборима, али и она о Ван Гогу. Чланак о славном холандском сликару постимпресионисти претрпио је 3.551 измјену због тога што су се четворица аутора посебно трудила како би он добио статус чланка високог квалитета.

„Ван Гога су деценијама погрешно схватали, стално су га погрешно тумачили, изучавали и поново изучавали. Ипак, чини се увијек без разумјевања његове праве природе”, написао је аутор који се потписује као Модернист, пренио је Би-Би-Си.

Страница о умрлима претрпила је 18.230 промјена, што је чини далеко највише мијењаном на цијелој енциклопедији ове године. Међутим, жеља википедијанаца да чланци буду што квалитетнији видјела се и по томе што су се доста допуњавале и теме које немају везе конкретно са овом годином. Тако се међу првих 10 нашло аргентинско плесно такмичење „Бајландо” од прошле године.

Подаци за децембар нису комплетни, али за сада се по изменама издваја страница о десетој сезони индијског ријалитија „Биг бос”, док су одмах на другом мјесту „Сајтови са лажним вијестима”.

Почетком године фондација „Викимедија” објавила је и највише мијењане чланке у историји енциклопедије која је у јануару прославила 15. рођендан. На првом мјесту је онај о бившем америчком предсједнику Џорџу Бушу са 45.862 измјене.

Према подацима „Викимедије Србије”, прошле године су скоро сви највише мијењани чланци код нас из домена спорта: европско првенство у кошарци, квалификације за ЕП у фудбалу, Јелена Јанковић, свјетска лига у одбојци, Новак Ђоковић… Једини чланак међу првих десет који нема везе са спортом је о историји Војводине.

Ден Гилмор, пријатељ оснивача „Википедије” Џимија Вејлса и инвеститор, оцијенио је за Би-Би-Си да велики број људи даје свој допринос овој заједничкој ризници знања јер види њену вриједност за заједницу. Напоменуо је да сајт има потенцијал да шири дезинформације, али да по његовом мишљењу ипак далеко више доприноси да се сачувају чињенице. Читаоци свакако морају да му приђу критички, јер било је злонамјерних уноса, који се у рјечнику википедијанаца описују као вандализам.

На глобалном нивоу било је случајева да су несавјесни корисници измишљали „историјске” личности и разних других обмана. Зато је савјет у начелу да се овај сајт користи само као полазна тачка.

На хиљаде људи исписују странице „Википедије”, а помажу им и ботови – аутоматизовани рачунарски програми. О квалитету уноса брину сви њени уредници (аутори текстова), али и званични администратори, патролери, стјуарди, чек-јузери, бирократе, програмери… Они имају различите степене овлашћења и бирају их управо википедијанци. Једни прате нове уносе и измјене, други реагују и спречавају вандализам, трећи имају права да бришу чланке и спречавају злоупотребе… Странице на којима се често појављују вандализми закључавају се на одређено вријеме.