ЦИК: Тужба суду против рјешења о имовинским картонима

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ комплетирала је потребну документацију и поднијела тужбу Суду БиХ против рјешења Агенције за заштиту личних података којим се ЦИК-у забрањују обрада и јавно презентовање података о имовинском стању званичника. Према ријечима портпарола Комисије Максиде Пирић, ријеч је о управном спору, тако да нема рока за његово окончање. "С обзиром на […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 09:49

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ комплетирала је потребну документацију и поднијела тужбу Суду БиХ против рјешења Агенције за заштиту личних података којим се ЦИК-у забрањују обрада и јавно презентовање података о имовинском стању званичника.

Према ријечима портпарола Комисије Максиде Пирић, ријеч је о управном спору, тако да нема рока за његово окончање.

"С обзиром на то да Суд предмете разматра по редослиједу приспијећа, спор може трајати годинама", рекла је Пирићева за Срну.

Она је оцијенила изгледнијим да ће прије завршетка управног спора проблем настао због супротности појединих чланова Закона о заштити личних података и Изборног закона у вези са имовинским картонима кандидата и изабраних чланова органа власти бити ријешен усаглашавањем спорних одредаба.

Недуго након наведене одлуке Агенције за заштиту личних података, ЦИК је са своје интернет странице повукао имовинске картоне кандидата и изабраних званичника.

Агенција за заштиту личних података не спори право ЦИК-а да, на основу Изборног закона, прикупља податке о имовинском стању кандидата и изабраних званичника те да их учини доступним јавности, али тражи заштиту личних података са картона.