Цијена сребра за годину скочила 74 одсто

Цијена сребра, метала који је често у сенци његовог сјајнијег сродника – злата, скочила је у последњих годину дана за више од 70 одсто, а робни стратези кажу да ће се успон вјероватно наставити како се глобална економије буде поново отварала.

среда, 19 маја, 2021 / 12:58

Потражња за овим племенитим металом је снажно порасла у посљедњих 12 мјесеци што се одразило и на кретање цијене сребра, које је ове недеље трговано за око 27 долара по унци, односно на 74 одсто вишем нивоу него прије годину дана, када је спот цијена била око 15,5 долара за унцу.

Поређења ради, цијена злата је порасла за 6,4 процента за годину дана, преноси Си-Ен-Би-Си.

Сребро има примјену у бројним индустријским делатностима – од електронике до израде фотографија, накита и кованог новца.

Због његове високе електричне проводљивости и трајности која омогућава широку индустријску и технолошку примјену, скоро сви рачунари, мобилни телефони, аутомобили и други уређаји садрже сребро, према подацима Силвер Института.

Подаци те институције показују да је од почетка 2021. до сада потражња за сребром била већа од понуде.

Оле Хансон, шеф за стратегије робних тржишта у Саксо банци, изјавио је заСи-Ен-Би-Сида око 50 посто потражње за сребром потиче из индустрије, а остатак од инвеститора.

Додаје да је, ипак, индустријска употреба сребра била један од главних разлога који је довео до скока цијене.

Према његовим ријечима, додатни фактор који је такође играо улогу у успону цијене сребра представља прелазак на зелене технологије, које су подстакле раст потражње за индустријским металима попут сребра које се, примјера ради, користи у производњи соларних панела.