Чеко: Дефицит у фонду ПИО је чињеница

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Зоран Мастило својим изјавама о дефициту ове институције покушава да ублажи ревизорски извјештај од 2009. године… ..у којем се јасно каже да је губитак Фонда 212 милиона КМ, а не половина тог износа, рекао је главни ревизор јавног сектора РС Бошко Чеко. Чеко је нагласио да је дефицит Фонда […]

петак, фебруар 11, 2011 / 21:26

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Зоран Мастило својим изјавама о дефициту ове институције покушава да ублажи ревизорски извјештај од 2009. године…

..у којем се јасно каже да је губитак Фонда 212 милиона КМ, а не половина тог износа, рекао је главни ревизор јавног сектора РС Бошко Чеко.

Чеко је нагласио да је дефицит Фонда ПИО РС "чињеница од које се не може побјећи", пишу сутрашње "Независне новине".

Коментаришући посљедњи ревизорски извјештај, Мастило је раније рекао да резултати из 2010. године показују да је акумулирани дефицит био 110 милиона и да та средства недостају, а да су у другу половину, која се наводи у ревизорском извјештају од 2009. године, укључени и губици у акцијском капиталу који је пренесен на друго правно предузеће, мислећи на Резервни пензиони фонд РС, наводи лист.

Међутим, главни ревизор РС каже да то што је у Фонду основано ново правно лице које ће преузети половину дефицита који је фонд направио, не представља никакво побољшање, јер је тај потфонд практично кћерка Фонда ПИО и дефицит који је направљен је и даље дуговање Фонда ПИО.

"Руководство сада прича причу да је ревизорски извјештај за 2009. годину и да је данас 2011. година, да дефицит нема везе с овим извјештајем и да је преполовљен. Ако је тако, онда ја њега питам зашто није реаговано када је тај дефицит направљен, јер га је исто то руководство направило и дефицит с акцијама и финансијски дио", поручио је Чеко.

Чеко је поручио да ће ревизори у сљедећем извјештају детаљно испитати пословање новог потфонда који ће се у оквиру Фонда ПИО бавити само акцијама које ова институција има у предузећима широм РС, те да ће се након ревизије моћи детаљније говорити о дефициту који је овај фонд примио на себе од оснивача Фонда.

Добро обавијештени извор листа из Фонда каже да је без упоришта Мастилова прича о пребацивању скоро поливине дефицита Фонда ПИО РС, те да се губитак не може унијети у предузеће које је практично још у оснивању.

"Независне" сазнају да ће Пензијски резервни фонд, који је почео са радом прије два мјесеца с циљем да управља акцијским капиталом Фонда ПИО РС, располагати са 274 милиона КМ вриједним капиталом, колико је и остало од почетне цифре од више од 800 милиона КМ када је приватизација кренула.

ПРЕФ, који је основан прије двије године није могао одмах почети с радом због техничких проблема и неслагања надлежних институција у вези с аспектом његовог планираног дјеловања. Инвестициони циљ ПРЕФ-а ће бити остваривање стабилних приноса на дужи рок кроз улагање имовине фонда, а ради обезбјеђења дугорочне финансијске одрживости обавезног пензијског осигурања, наводи лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *