Дани(ј)ел Симић

Будућност у повратку: Српска мора Напријед, па макар и у Провалију

Глоса: Риле извуци сам, у твој сам се суд вазда уздао. Само подуплај, немој издвајати из текста.

уторак, октобар 19, 2010 / 07:07

Измислиће се неки Бон, пошто је неодрживо да Сарајево буде главни град. Границе РС су уклесане у камену, а не нацртане у пијеску. Уста ревизијама Дејтона запушена. Трајно. Можемо мирно спавати, не страхујући од рата. Тужба против Србије повучена, укинут Дистрикт Брчко.

Тако се ја надам, да ће изгледати РС кроз четири године. (Стид ме надати се у референдум). За потпуно исту ствар, гласа сваки пунољетан и паметан у РС. Гдје је онда дилема?

Јесу они овај мјесец постали невиђено радни и одлучни, али тешко да ће се наћи неко од владајућих српских политичара, да све ово изговори у комаду. Иако је ОХР отупио оштрицу, код њих се ништа не мијења у полтронству. Само козметика, преко пубертетских чиба. У једном тренутку грме гњевом праведничким, а у другом мутирају у сервилне бизмисмене. И то баш кад се дође до конкретних предуслова, за растурање ове најармљене државне заједнице. Тад су све нешто културни. Пазе се да им не натоваре примитивизам на врат, ако затраже којекаква национална права. Увијају се од среће, на похвале да су европејци и реформатори, док их рокају ђоном у мекоте обогаћене бонтоном.

Почетак аутопута Бања Лука - Градишка 2006.

Можда се зато политички гастарбајтери исламске вјероисповјести, рекламирају бирачима у РС? Чак је и Силајџић поменуо ту геноцидну творевину на плакатима. Зове је: Изборна јединица.

Није све тако, кажете ви у предизборном жару. Додик затражио да се покрене судски поступак против Дудаковића, и то пошто је снимак  масакра емитовао квислишки Б92 у Београду. Ехехеееј, затражио мој бр’те! Неко треба упозорити добре СНСД-овце (али баш овце), да је 2006. година! Дијете тих побијених несрећника, да је каквим усудом претекло, сад већ иде у 6. разред.

Ни СДС-брави, нијесу ништа бољи. Фотокопирају идеју о странци која је уствари покрет, па је народ препознаје као свој традиционални избор. Ко каже да титула покрета мало шкрипи, кад су је подмазали товатним исписом господина Р.Караџића из чланства? Ваљда зато једино њима, визуелни идентитет изгледа боље од стварног рејтинга. Чак и без заклетве на живот, да овај пут Високом неће стављати бланко потписе, као услов да им овјери изборне резултате.

Братија из ПДП-а, покрај пропале рафинерије, такође више не може тамбурати о тимовима експерата. Мало је прозукао тај Г17+ акорд, јер гласачи осјетише лабораторијске експерименте на својој кожи. Шатро писмени премијери, имали су резултате као и Гојко Кличковић. Стога се и Иванић распјевао у национално visokom C. Ал’ да се чита ћирилицом.

Остају сад ови што нијесу, или нијесу одавно били на власти. Они дођу као реклама за кућну хемију. Пробали сте обични детерџент, али са нашим… Најгоре је насјести на традиционалну пропаганду великих странака: Стари су се већ накрали, и не треба им више. Ко ће чекати да се и нови намире? Ако тако размишљате, гањајте некретнине у Приштини.

На листи Радикала, рецимо, испоставља се да неки на Високој клиници нијесу били уштројени. Само подвезани. Ако ништа, а оно се барем из пркоса људски надати, у заслужену им политичку реанимацију. Анахроност њихових слогана, сад звучи прилично авангардно. Као што и тренди локали по Бањој Луци, пред изборе поново пуштају српске, умјесто грчких народњака.

Но, тешко ће било ко доћи до изражаја. Руку на срце, једина озбиљна личност на политичкој сцени је Миле. Ни у његовој партији тренутно не постоји име, које би му достојно парирало. Што и није неки добитак, за демократски развој земље. Ни СНСД-ов, у трци за Предсједника.

Зато би се могло десити, да неки нови Никола Поплашен буде истјеран из резиденције дугим цијевима. Јер неће бити Чавић, и предложити Додика за мандатара. Требамо ваљда заборавити да је сјеча кума Карађорђија, за рачун Високог везира из Сарајева, изворна и најсрамотнија тачка у осипању РС? Тад нијесмо јединствено стали иза демократски изабраног Предсједника, и од тад се више никад не опасуљисмо. А то је масло и СДС-а, не само Додика.

Додуше, имао је Предсједник Поплашен политичког слуха и реалитета, таман колико и Хашки суд правде; али је Милорад ономад показао лице које оставља бојазан. Сања ли, можда, да постане први директно изабран предсједник БиХ? То, тек, никако не би било добро по развој наше земље.

Ако је Биљана Плавшић најзначајнији политичар у историји РС, јер је једина повукла личан и неочекиван потез, онда је Додик свакако најспособнији. И он, једини од политичара, личи на хомо сапиенса. Кромањонца који је ставио рутаву шапу на извршну власт, и режи на сваког ко проба да му пипне ловину. И то је добро до лудила! Свима додијаше безмудићи, што ваздан прислушкују пред дверима страних амбасада. Наравно, иде и он на брифинге. Само има довољно естрадне интелигенције, да му то не представља основну црту личности. Тај јак воњ шоубизниса је и највећи проблем. Некад је промотивно асфалтирао путеве, као што данас исплаћује заостале плате здравству, или све у Независним новинама части ћевапима. (Поздрав редакцији, зовите и мене други пут). Но, од могућности Додиковског једноумља по Крајишниковој матрици, гора је само да натполовичну већину поново прави са Адилом Османовићем. И настави се партијско-кадровска редаљка, по џеповима пореских обвезника.

Ипак, он је био тај који је, надахнут Ђукановићем, у оптицај убацио појам референдум. Транснистрија, непризната земља отцијепљена из Молдавије, коју смо поменули прошли пут – већ је расписала исти! Само због тога (чак и ако није само због тога), живио Додик и Мрчевци!

Дијелови значени масним словима, изостављени су у штампаном оригиналу, од стране уредништва Екстра магазина у октобру 2006. године.Оставите одговор