Будимир: Срби ће бити на \’\’Туђманових\’\’ три одсто

БЕОГРАД, КНИН – Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да ће број пописаних Срба у Хрватској бити мањи него на прошлом попису. "А на прошлом попису 2001. године било их је 201 000 или 4,5 одсто. Сада ће, по свој прилици, тај проценат бити око три одсто, баш […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 09:45

БЕОГРАД, КНИН – Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да ће број пописаних Срба у Хрватској бити мањи него на прошлом попису.

"А на прошлом попису 2001. године било их је 201 000 или 4,5 одсто. Сада ће, по свој прилици, тај проценат бити око три одсто, баш онако како је пројектовао и хрватски предсједник Фрањо Туђман када је одлучио да ратом и етничким чишћењем ријеши проблем Срба у Хрватској", изјавио је Будимир за Срну.

Према његовим ријечима, ово је сигурно статистика која ће задовољити Хрватску јер Срби никада више неће представљати оно сто су били, а њихове заслуге у стварању "авнојевске Хрватске" биће избрисане, као и хиљаде срушених споменика НОБ-е који су подсјећали на антифашизам.

Будимир је протеклих дана боравио у Хрватској, гдје је безуспјешно покушао да обави своју грађанску дужност и да се попише.

"У Книну покушавам пронаћи пописни центар како би испунио своју грађанску обавезу, иако ми више није јасно гдје ми је боравиште, а гдје пребивалиште. Портир није упознат да је пописни центар баш у општини, него заинтересоване шаље на другу локацију. Није се ни чудити, јер на улазним вратима нема ни плаклата који би скренуо пажњу да је ту пописни центар", прича Будимир.

Он наводи да послије дужег трагања проналази на другом дијелу града други пописни центар. "Али ни овдје нисмо боље среће. Враћају нас опет у општину гдје коначно проналазимо канцеларију која је одређена за ову функцију. Нажалост, врата су затворена, а ни послије дужег чекања нико се није појавио. Службеник из сусједне канцеларије обавјештава нас да су пописивачи на терену и да нема дежурног", наводи Будимир.

"Завичај је тужан и пуст. Иако је дошло прољеће, повратника је мало или их готово и нема. Ријеч је о подручју јужне Лике и сјеверне Далмације. Све је подивљало – једино су дивље звијери постале питомије. На необрађеним њивама расте шипражје и коров", каже он

Будимир наглашава да из Задарске жупаније стижу вијести да су Срби, захваљујући "инвентивности" пописивача, почели опет напуштати православље и враћати се на унијате /гркокатолике/, на шта их је својевремено приморавала Католичка црква у првој половини 19. вијека како би их преобратили у "царску вјеру".

"Намјера је да искористе овај попис и пронађу оне који би оснажили недавно основану `хрватску православну заједницу`, која је за своје средиште одредила Книн", објашњава Будимир.

Он каже да тако Хрватска полако, али сигурно, утире пут за пријем у чланство ЕУ која остаје слијепа и глува на све апеле који јој се упућују да Хрватска не испуњава важеће стандарде одузимајући Србима, својим држављанима, основна људска и грађанска права претварајући их у грађане другог реда.

"Све ово Србија као матица посматра са стране без помоћи онима који би се одлучили да отпутују, а нису у финансијској могућности. Одржани сусрети са представницима Срба из Хрватске нису уродили плодом, а већ се налазимо готово на половини пописног рока. И на крају, обистиниће се предвиђање Жарка Пуховског када је рекао да ће преостали Срби бити третирани у Хрватској као "домаћи љубимци", а можда је то баш неким Србима и у интересу", закључио је Будимир.Оставите одговор