Британија: Побједа шкотских националиста, Клејг губитник

У Шкотској на локалним изборима убједљиво побиједила Шкотска национална партија која заговара независност од Уједињеног краљевства. Дебакл либерала у Енглеској. Либералне демократе замjеника британског премијера Ника Клега доживjели су тежак пораз на локалним изборима у Енглеској. Истовремено с локалним изборима у трећини изборних јединица у Енглеској, одржани су и избори за парламенте Шкотске, Велса и […]

субота, мај 7, 2011 / 12:02

У Шкотској на локалним изборима убједљиво побиједила Шкотска национална партија која заговара независност од Уједињеног краљевства. Дебакл либерала у Енглеској.

Либералне демократе замjеника британског премијера Ника Клега доживjели су тежак пораз на локалним изборима у Енглеској.

Истовремено с локалним изборима у трећини изборних јединица у Енглеској, одржани су и избори за парламенте Шкотске, Велса и Сјеверне Ирске.

По предвиђањима ББЦ, Шкотска национална партија могла би да освоји апсолутну већину у парламенту – 69 од 129 мјеста у парламенту, што ће им пружити могућност да евентуално прогурају одржавање референдума о независности Шкотске.

"То је сензационална побjеда", рекао је Алекс Салмонд у Единбургу. Он је шкотски премијер и предсjедник СНП који је досад имао релативну већину у том регионалном парламенту. Иако његова партија годинама заговара отцjепљење, то међутим није било у фокусу ове предизборне кампање.

Анкете показују да је подршка отцjепљењу међу пет милиона Шкота мала, док сутручњаци упозиравају да ће ако до референдума дође, противљење владе у Лондону бити жилаво.

"Ако желе да одрже референдум, ја ћу водити кампању у којој ћу дати све од себе да одржим Уједињено Краљевство на окупу", рекао је премијер Дејвид Камерон за ББЦ.

Шкотска је 300 година у саставу Уједињеног Краљевства, а од 1999. има свој парламент и владу што је био резултат историјског споразума о децентрализацији.

Према ранијим најавама челника СНП, референдум о отцjепљењу Шкотске могао би да се одржи у року од пет година.

Либералне демократе изгубиле упориште у сjеверној Енглеској

Локални избори у Британији врло су болни за Ника Клега, шефа британских либерала, који је прijе само годину дана био политичка звијезда у успону са одличним изборним резултатима који су довели до стварања прве коалиционе владе у Британији још од 1945. године.

Прелиминарни подаци јуче одржаних локалних избора показују да су Либералне демократе, мањински партнер у влади конзервативца Дејвида Камерона, претрпили тежак ударац, како је и сам Клег признао.

Камерон: Коалиција ће преживети

Дејвид Камерон, британски премијер и лидер торијеваца, изјавио је да ће британска владајућа коалиција преживјети упркос катастрофалном резултату пратнера у влади Либералних демократа.

Конзервативци су на овим изборима солидно прошли у првом великом тесту за владу након прошлогодишњих општих избора. Опозициони лабуристи углавном су покупили гласове тешко поражених либерала.

ЛД су изгубили подршку у Клеговом упоришту Шефилду гдје су тријумфирали опозициони лабуристи, а најтежи пораз доживјели су у Манчестеру гдје су изгубили сва одборничка мјеста која су до сада држали.

"Из ових лоших резултата треба извући поуку. Очигледно је да су људи забринути због програма смањења дефицита, а нама се приписује главна одговорност за то", изјавио је Клег за Скај Њуз. "Људи се још увек живо сјећају живота у вријеме ‘тачеризма’ 80-их …и боје се да се то не понови", додао је он.

Клег је истовремено одбацио могућност да либерали изађу из коалиционе владе са Камероновим конзервативцима.

"Морамо створити нова радна мјеста. То је посао који смо заједно започели и заједно ћемо их завршити", рекао је Клег.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *