БРИКС: Треба трговати у националним валутама

Земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ сматрају да трговина у националним валутама смањује ризике и зависност од америчког долара. Док ММФ и Свјетска банка покушавају да осмисле свој прилаз питању развоја, земље БРИКС-а су у стању да колективно предложе алтернативу. Политички аналитичари земаља БРИКС-а упозоравају да се воде разговори о увођењу евра за […]

четвртак, 21 марта, 2013 / 09:24

Земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ сматрају да трговина у националним валутама смањује ризике и зависност од америчког долара.

Док ММФ и Свјетска банка покушавају да осмисле свој прилаз питању развоја, земље БРИКС-а су у стању да колективно предложе алтернативу.

Политички аналитичари земаља БРИКС-а упозоравају да се воде разговори о увођењу евра за сјевер Европе и евра за јужну Европу.

Ако до тога дође, шта преостаје европским партнерима? Да се у таквој ситуацији окрену "амричкој машини за штампање пара", коју САД покрећу искључиво ради својих интереса?

Зато, сматрају политички аналитичари, предстојећи пети самит БРИКС-а 26. и 27. марта може да постане почетак формирања новог пуноправнг међународног блока. Тим прије што политичко и економско уређење свијета захтијева хитно обнављање.

Форум БРИКС, у којем ће учествовати лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, биће одржан у јужноафричком Дурбану. Делегације ће размотрити различите варијанте реструктурисања међународне економије и финансијског система.

Главна тачка биће дискусија о могућности транформације клуба пет највећих земаља у развоју у праву организацију глобалног карктера.

Ситауција у свијету, између осталог најновији догађаји око Кипра, свједоче о томе да претходни финансијско-економски систем осјећа крајњу неопходност за реформама.

Свака земља у оквиру БРИКС-а прати сопствене циљеве.

Русија, на примјер, рачуна на партнере из БРИКС-а у плану развоја новог правца спољноекономске дјелатности и јачања својих спољнополитичких озиција. Јер сви покушаји Москве да успостави ефикасну сарадњу са Западом немају реални ефекат.

Са своје стране Кина, према мишљењу низа експерата, рачуна на вођство у БРИКС-у, да би се сигурније супротстављала САД у борби за глобални утицај.

Индија и Бразил рачунају на помоћ Русије и Кине с циљем добијања статуса сталних чланова у Савјету безбједности УН.

Планиран је пословни савјет БРИКС-а, међу националним развојним банкама земаља већ дјелује споразум о финансијској сарадњи.

На дневном реду самита је и формирање развојне банке БРИКС, те формирање заједничког фонда валутних резерви.