Босић: Италија није мјесто за рјешавање домаћих проблема

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да формирање Савјета министара БиХ није тема скупа у Италији, на коме ће учествовати лидери странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ, нити је на том састанку могуће донијети било какво рјешење о том питању.  "Вјероватно ће бити неформалних разговора појединих политичара, али не видим […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 13:19

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да формирање Савјета министара БиХ није тема скупа у Италији, на коме ће учествовати лидери странака које чине колегијуме оба дома Парламентарне скупштине БиХ, нити је на том састанку могуће донијети било какво рјешење о том питању.

 "Вјероватно ће бити неформалних разговора појединих политичара, али не видим да има простора да се тамо, односно у иностранству, прича о формирању Савјета министара БиХ. Такве ствари се морају дешавати у БиХ", изјавио је Босић Срни.

Он је нагласио да је свима јасно да је у случају формирања Савјета министара БиХ проблем у Федерацији БиХ , и да то знају и међународни представници. "Један од главних камена спотицања је начин на који је формирана Влада ФБиХ", нагласио је Босић.

Он је истакао да су, када буду ријешени политички односи између представника Бошњака и Хрвата у ФБиХ, а крајње је вријеме да се то деси, представници Републике Српске спремни да разговарају о формирању Савјета министара БиХ.
"Сазивати поново састанке на којима ћемо слушати иста препуцавања и почетне ставове више нема смисла", нагласио је Босић.

Коментаришући иницијативу Социјалдемократске партије БиХ да, уколико до краја мјесеца не буде формиран Савјет министара БиХ, буду одржани ванредни избори на нивоу БиХ, Босић је рекао да није јасно како би избори на нивоу БиХ промијенили чињеницу да не постоји консензус у односима унутар ФБиХ.

"Ако је рјешење да проведу изборе на нивоу ФБиХ или у својим странкама онда немемо ништа против, нити имамо намјеру да се у то мијешамо. Мислим да ти избори не би довели неке нове људе унутар ФБиХ. Одржавање нових избора значило би да се цијели процес формирања Савјета министара БиХ одгађа за још најмање годину дана", појаснио је Босић.

Он очекује од Хрвата да напокон дефинишу своје политичке захтјеве и да јавно изађу са својим ставовима, а не да једно говоре, а друго опструишу, очекујући да ће неко други изнијети њихове захтјеве. "РС не би требало да се мијеша у политичке проблеме у ФБиХ и Хрвати треба сами да истакну своје захтјеве, а не да неко из РС у њихово име поставља те захтјеве", сматра Босић.

Говорећи о теми скупа у Италији – усклађеност Устава БиХ са стандардима ЕУ, Босић је оцијенио да је Устав БиХ у складу и компатибилан са захтјевима ЕУ и да никада није ни речено да ту има било каквих проблема. "Осим провођења одлуке у случају ‘Сејдић и Финци’, која ће се, надам се, провести, не видим било какве друге суштинске проблеме", истакао је Босић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *