Боровчанин: Брзо држављанство Србије за спортисте из Српске

Српски боксер, европски шампион у WBО верзији Ненад Боровчанин покреће иницијативу да спортисти из Републике Српске добију могућност убрзане процедуре добијања држављанста Републике Србије, како би имали могућност да наступају за национални тим Србије Идеја је да држава Србија у договору са Владом РС направи такву могућност преко Министарства породице и спорта Републике Српске и […]

понедељак, јун 18, 2012 / 15:19

Српски боксер, европски шампион у WBО верзији Ненад Боровчанин покреће иницијативу да спортисти из Републике Српске добију могућност убрзане процедуре добијања држављанста Републике Србије, како би имали могућност да наступају за национални тим Србије

Идеја је да држава Србија у договору са Владом РС направи такву могућност преко Министарства породице и спорта Републике Српске и МУП-а Србије, јер постоји огромна жеља спортиста Српске да наступе за Србију.

Таква могућност била би само за спортисте које грански савези Републике Српске и ресорног министарства Републике Српске предложе Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Република Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, који између осталог обухвата могућност двојног држављанства, али и сарадње у области спорта. Боровчанин има двојно држављанство. Пребивалиште и пасош у Бања Луци Ненад је добио по законском основу посебног интереса државе за давање држављанства.

“Такође сам добитник и признања Спортски амбасадор Републике Српске и на неки начин је моја обавеза да то заиста и будем. Ово је један од начина. Давањем двојног држављанства Србије врхунским спортистима Републике Српске, наше националне селекције у свим спортовима добиле би значајно појачање! То би фактички повезало спортске савезе Србије и Српске, кроз сарадњу, заједничке припреме, стручни рад, размену искустава, манифестације, а што је најбитније , учврстили бисмо везе српског народа с обе стране Дрине.

С обзиром да Срби у Српској навијају ,прате и воле Србију, треба очекивати њихове лавовске наступе за репрезентацију Србије. Знам да би многи од њих све дали да су могли да наступе за Србију на наредним Олимпијским играма, али ту могућност треба што пре створити за наредне генерације. Логично је да сваки Србин има српски пасош и да кад дође у Србију буде заиста домаћин, али за почетак то треба да урадимо са спортом. Најјача снага спорта је управо у повезивању људи. Ивица Дачић ме подржао у овој идеји и нагласио да су за њега Требиње и Бања Лука данас пијемонти српства! Кабинет председника републике Српске Милорада Додика ми је потврдио да и он подржавају ову иницијативу, као и све остало што повезује Српску и Србију. Сада остаје да надлежна Министарства усвоје и писмено озваниче овај предлог” – закључио је Боровчанин.

Иницијативу Боровчанина подржао је Министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић речима да су Требиње и Бањалука пијемонти српства.

– Ова идеја је у складу с нашим законима и специјалним везама с РС и апсолутно сам за њу – рекао је Дачић.

Милорад Додик, председник Републике Српске сматра да је ова иницијатива „права ствар”.

– О Ненадовој идеји имам најбоље мишљење! Свим људима из Српске треба омогућити да добију држављанство Србије, а спортисти су посебна категорија јер им убрзано добијање може омогућити да бране заставу Србије. Први корак је направљен, Влада Србије је укинула таксе на захтеве за држављанство за све Србе у региону који то држављанство траже.0 КОМЕНТАРА

  1. Да, па да их спортске колеге из Србије доживљавају као глупе Босанце као што је то био случај са нпр. голманом из Гацка.

    Спортистима из Републике Српске треба омогућити да имају своју државну репрезентацију и да представљају Републику Српску.

  2. Да ви растурате не би вам нимало сметала застава БиХ, а овим глупим изјавама само добијате медијски простор који не заслужујете…посебно ови наши квази боксери, без Цеце, Карлеуше, Брене након борбе не би било „спектакла“ x-(
    Пакуј се за Србију, па нека вам они плаћају из народне касе када се тако волите!

Оставите одговор