Борачка популација преко зеолита до посла

Борачка организација Републике Српске Влади РС кандидовала је пројекат о којем је данас у Приједору одржан научни скуп "Зеолити Републике Српске и њихова употреба у исхрани и пољопривреди", а који за циљ има запошљавање борачких категорија. Продекан за наставу Рударског факултета у Приједору Владимир Малбашић рекао је да би Борачка организација РС била логистика тог […]

петак, 24 јуна, 2011 / 19:01

Борачка организација Републике Српске Влади РС кандидовала је пројекат о којем је данас у Приједору одржан научни скуп "Зеолити Републике Српске и њихова употреба у исхрани и пољопривреди", а који за циљ има запошљавање борачких категорија.

Продекан за наставу Рударског факултета у Приједору Владимир Малбашић рекао је да би Борачка организација РС била логистика тог пројекта који би се одвијао у пет фаза: од утврђивања квалитета зеолита, преко уситњавања овог минерала, миксања у сточну храну и органско ђубриво и производње здраве хране, до пласмана.

"Одређен број породица борачке популације у свакој општини у РС добијао би репроматеријал и производио органску храну, коју би у посљедњој фази пројекта преузимала фирма која би је пласирала на домаћа и страна тржишта", рекао је Малбашић новинарима у Приједору.

Он је подсјетио да је расписан јавни позив за експлоатисање лежишта зеолита код Челинца које Рударски институт Приједор истражује од 1995. године и које има доказаних резерви за пет до десет година рада.

Декан Рударског факултета у Приједору Надежда Ћалић рекла је да је циљ данашњег научног скупа да струка помогне Влади РС и послодавцима, будући да ова високообразовна установа има у свом плану организовање уско стручних скупова из области рударства, енергетике и геологије.

"Зеолити су група од око 200 данас познатих алумосиликатних минерала који имају јоноизмјењивачка својства и који се називају још чаробним каменом живота. Назив датира из половине 18. вијека, а широка примјена зеолита новијег је датума", казала је Ћалић.

Она је навела да се зеолити примјењују у заштити животне средине, хемијској, нуклеарној и индустријама гријних и расхладних уређаја и грађевинских материјала, пољоприрведи, пречишћавању тла и воде, а посебно у медицини гдје им се, као антиоксидансима, тек предвиђа широка примјена у проблемима у вези са имунолошким системом.

Научни скуп о теми "Зеолити РС и њихова употреба у исхрани и пољопривреди" у Приједору су данас организовали овдашњи Рударски факултет и Рударски институт, те Борачка организација РС.

Осим представника организатора, окупио је у представнике Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина из Београда, Фабрике глинице "Бирач", Републичког геолошког завода РС, Шумарског и Пољопривредног факултета из Бањалуке, Националног парка "Козара", те фирми "Кластер" из Бањалуке и "Рубикон" из Чешке која је потенцијални финасијер опреме за обраду зеолита и пласмана производа.