БЛ-полумаратон: Видјела жаба да се коњ поткива…

Укратко: Изазивање потпуног саобраћајног колапса и најновије кориштење латинице уз брендирање главног града Српске.

недеља, мај 14, 2017 / 13:10

Укратко: Изазивање потпуног саобраћајног колапса и најновије кориштење латинице уз брендирање главног града Српске.

Дивно је видјети људе да из такмичарских, али и хобистичких разлога, напрежу своје тијело да трчи двадесет и један километар. Ту се, због масовности и општенародног здравља, посебна пажња мора посветити онима који би да заврше, а не нужно и да побиједе. Да трче или ходају, или комбиновано, докле год за то имају снаге. Али и увиђавности према остатку друштва.

Зато постоји и (полу)маратонска норма, која зависи искључиво од обзира организатора, односно тркача према нормализацији саобраћаја у граду. У једном тренутку је доста покушавања и трка се мора завршити, да се саобраћај успостави без сметњи.

Град Бања Лука је 2017. године подбацио и у једном, и у другом погледу.

Примјера ради, ако сте се затекли између четири најпрометнија моста преко Врбаса (Градски, Венеција, Ребровачки, Зелени) и маратонске трасе, није постојао било какав начин, осим кршења полицијских забрана, да се колима уопште удаљите одатле или барем пређете ријеку. Наравно, као и увијек, начин је постојао ако имате неки нов мерцедес каквог се полиција плаши. Али, ми смо снимили и мање страшну рено четворку како се креће паралелно са тркачима и у њиховој траци…

Сигурно се од медија навикло да се не буде толико малициозан, па да се питате шта ако имате предузеће које се бави доставом? Или вам, не дај Боже, затреба таксирање службе хитне помоћи? У том случају ово није био ни дан, ни мјесто у простору за вас.

Сва четири моста, изузев једне половине Ребровачког, потпуно су блокирана. Грађани се на свакој раскрсници расправљају са полицијом. Полиција као наша полиција, али и грађани као наши грађани. Сви љути и свадљиви.

На кружном току са Обилићке стране Градског моста нељубазан полицијски старјешина упућује да се "морало пазити", "најављивано је у медијима" и "немам ја шта објашњавати". Не пада му на памет да грађане сервисира обавјештењем до када је блокада и великодушно упућује да се окрену кола, а изван његовог обруча да се иде пјешке.

Као да смо у самоуправном тоталитаризму и да је полумаратон нешто толико битно и неосмисливо и неподесиво, као вађење авиобомбе испод истог тог моста. Доста љубазнији полицајац на Ребровачком мосту, каже да је руту одредила градска управа, а не полиција. И ето хаоса.

Вози се око центра сатима. Буквално. Такмичари су већ од реда сви хобисти. И нека су. Доказ да је све лоше планирано је баш из њиховог углa: Саобраћај се, и поред негдје стриктних забрана, пропушта из правца Борика, на углу Булевара војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића.

Потпуно мимо норми и преко стазе полумаратонаца који нису још завршили!?!

Зашто? Како смију ту, а другдје не?

Напросто је то било неопходно са овако промашено организованом маршрутом полумаратона и оном остављеном за отежано, али ипак могуће кретање возила. Ако мислите неком забранити кретање испред куће у недељно јутро, а уопште га не занима шта се прича у медијима, морате му на улаз залијепити обавјештење!

Зашто се полумаратонска стаза не отвара оним дијелом којим је истрчао и посљедњи рекреативац, успухани шетач са флашом воде и патикама? Зашто возила скрећу из Алеје Св. Саве у десно, па заостали полумаратонци иду тротоаром?

Уз то, полиција је била само на оним раскрсницама које су блокиране. Зато су оне због тога највише под ударом, као она код Сточне пијаце, биле у потпуном колапсу и анархији. Кружни токови, као регулатор притиска саобраћаја, такође без надзора.

Надаље, ово не би читали на Фронтал.срб да не пропустимо примјетити како је ово ко зна који пут (Зимзоград, Српска нова година…) да се на продукцијски озбиљнијим догађајима који град подржава на овај или онај начин, користи латиница! Уз сво српство и чуварност Српске пред изборе. Тешко је и помислити да власт не може да утиче на приватне и полуприватне компаније које ово спонзоришу, а Гаспром је једна од њих, па да им не смије натукнути да би било добро да се логотип манифестанције напише на овдје матерњем писму. Оним које користе пред изборе.

У овом случају је још и горе, јер се манифестација зове по Бањој Луци. Дакле Бањолучки полумаратон!? Игор Радојичић није своје рекламне плакате за градоначелника штампао латиницом, па би могао мало повести рачуна о дослиједности. Кад већ о саобраћају се не води.

Или то, или се немојте бавити организацијом спортскозабавног догађаја, само да би ваш град личио на велике свјетске престонице? Лијепо је што сте подражавање смањили на пола. Смањите онда амбиције још за октаву, па организујте макар четвртмаратон наопослом? 6 КОМЕНТАРА

 1. Наравно, као и у свему и увијек, а нарочито ових дана!
  Није вриједно ни оволиког текста, довољан би био само наслов и сличица.

 2. Не видим у чему је проблем драги Бањалучани.
  Знали сте да ће бити маратон и да ће неке улице бити затворене. Данима су сви медији трубили о измијењеном режиму саобраћаја. Дијелили се леци на све стране. Слушаш, прочиташ и активираш мождане вијуге.
  Организујеш се пар сати колико траје прекид саобраћаја.
  Једном годишње.
  У чему је проблем па драмимо већ трећу годину заредом?

 3. „Или то, или се немојте бавити организацијом спортскозабавног догађаја, само да би ваш град личио на велике свјетске престонице? „
  Ziv bio, ne(moj) se ti baviti pisanjem tekstova po portalima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *