БЛ: Полицијски инспектори осуђени на 23 године затвора

Окружни суд у Бањалуци прогласио је данас кривим Срђана Радуловића, Марка Ковачевића и Огњена Стијака, суспендоване инспекторе бањалучког ЦЈБ-а, за организовану продају дроге, злоупотребу службеног положаја, фалсификовање извјештаја и незакониту употребу силе те их осудио укупно на 23 године и три мјесеца затвора. Највећу казну, у трајању од 11 година и пет мјесеци затвора добио […]

понедељак, 6 јула, 2015 / 22:48

Окружни суд у Бањалуци прогласио је данас кривим Срђана Радуловића, Марка Ковачевића и Огњена Стијака, суспендоване инспекторе бањалучког ЦЈБ-а, за организовану продају дроге, злоупотребу службеног положаја, фалсификовање извјештаја и незакониту употребу силе те их осудио укупно на 23 године и три мјесеца затвора.

Највећу казну, у трајању од 11 година и пет мјесеци затвора добио је Срђан Радуловић, организатор овог удружења, затим Ковачевић и то шест година и пет мјесеци, те Стијак који је осуђен на пет година и пет мјесеци затвора. Њих двојица означени су као Радуловићеви саучесници.

Остатак ове криминалне групе коју су чинили Горан Михајлица, Даријо Дабић, Јован Миљковић, Владимир Марчета и Гаврило Шиниковић осуђен је на затворске казне у укупном износу од двије године и шест мјесеци.

Инспектори су, како се наводи у пресуди, од 2011. до 2013. године организовали злочиначко удружење и продавали дрогу малољетницима, вршили изнуде, мимо закона употребљавали прекомјерну силу и фалсификовали службене записнике, те на тај начин стекли противправну имовинску корист.

“Ван сваке сумње је јасно да су оптужени извршили наведене радње за које су оптужени. Нажалост, поражавајуће је то што је намјерно или ненамјерно затајила Унутрашња контрола МУП-а РС која ово није спријечила”, рекла је судија Сњежана Кудрић читајући пресуду.

Како је додала, ова група је показала упорност и безобзирност у извршењу кривичних дјела, умјесто да као органи реда заштите грађане.

Породице осуђених пресуду су прихватиле мирно и достојанствено, а Симо Тошић, адвокат Ковачевића, најавио је жалбу. Како је оцијенио, ова пресуда не може да егзистира, па ће у жалбеном поступку пасти те да је разлика у висини казни између првооптуженог и осталих велика.

Иначе, инспекторима ће вријеме проведено у притвору бити урачунато приликом служења казне, а суд им је изрекао и мјеру забране рада у полицији од пет година.

Суд није могао да утврди колико је ова група зарадила препродајом дроге, па је захтјев тужилаштва да им се новац одузме одбачен.

Подсјећамо, суђење инспекторима је почело у септембру прошле године, гдје су сва тројица негирала кривицу, током којег су одржана 42 рочишта и саслушано преко 100 свједока, па се овај процес сматра за један од највећих и најкомпликованијих у судској пракси РС, пишу Независне новине.