Авганистан данас: Избори, демократија и рањен амерички генерал

Амерички бригадни генерал (генерал-мајор, оп. Фронтала) Џефри Смајли један је од двојице Американаца који су рањени у нападу прошле седмице у којем је убијен шеф полиције авганистанске провинције Кандахар, саопштено је данас из НАТО мисије у Авганистану.

понедељак, 22 октобра, 2018 / 06:49

Смајли, командант операције обучавања и савјетовања авганистанских снага на југу земље, погођен је из ватреног оружја када је члан обезбјеђења гувернера Кандахара пуцао на групу званичника послије састанка са командантом НАТО снага у Авганистану генералом Скотом Милером.

"Могу да потврдим да је амерички бригадни генерал Џефри Смајли рањен у недавном инсајдерском нападу у авганистанској провинцији Кандахар", саопштио је портпарол међународних снага под командом НАТО-а.

Милер није повријеђен, али је убијен шеф полиције Кандахара генерал Абдул Разек, један од најважнијих официра у борби против талибана.

Одговорност за напад преузели су талибани. Ово је велики ударац авганистанским властима, јер је убијен командант безбједносних снага једне од стратешки најважнијих провинција.

Заједно са Смајлијем, рањени су и један амерички цивил и коалициони радник по уговору (плаћени убица/најамник: америчког или другог држављанства). Пуцњава се догодила док су званичници ишли према хеликоптеру ради повратка у Кабул.

(крај саопштења)

А (одгођени) избори и талибани (студенти)?

Да ли су причали о трговини маком и његовим прерађевинама, немојте нас држати за ријеч. Држимо се саопштења, и његовог потпуног одсуства са реалношћу.

У читавом овом саопштењу из централне кухиње НАТО, нема ни једне једине ријечи о изборима. И томе да и у остатку Авганистана, а не само у провинцији Кандахар за вријеме избора пуцају бомбе, аутомобилске или обичне, да се људи убијају и да редовно страда полицијска станица или двије. У сред благостања и демократије донесених бомбама на почетку овог вијека.

Избори су у Кандахару морали бити одгођени, али у остатку Авганистана нам неко продаје причу да је донио мир и демократију, док им треба два-три дана да саопште да је толико сигурно за гласање, да је и један њихов (и то генерал-мајор, који је и био главна мета) замало буде убијен раме уз раме са колегом којег финансира.

Е, Американци су научили да неко други за њих гине. Па зато у Сирији користе Курде, а овдје управо покушавају да народ по имену Паштуни (познати по оној плиткој кухарској капи од ваљане вуне, коју је прославио Осама Бин Ладен), спријече у њиховим жељама за уједињењем. Наиме, и Паштуни су подијељени неком врстом ријеке Дрине (на линији Пакистан – Авганистан) коју је нацртала у суштини, Британска Империја.

Нису донијели демократију, већ војну базу

Трампу и остатку његове номенклатуре, али и дубоке државе, након избора не пада на памет да признају да Авганистан нису напали због Осаме Бин Ладена, или због избављања становништва од шеријатског законика, већ да су постхладноратовски жељели да се улактају Русији у њен геостратешки простор. Успут држе Пакистан у још већој покорности. Толико су то жељели, да су финансирали и из ваздуха спонзорисали некадашње руске савезнике тзв. Сјеверну Алијансу.

Авганистан нема само проблем са племенским и вјерским и националним међуратовима у колонијалним границама, него је и прије доласка Војске САД и остатка НАТО (И Хрвати некад пошаљу предсједницу да виде како су им војници у бази), постојао грађански рат између исламистичке фракције коју су повели студенти, односно талибани, како се већ тамо каже ученик медресе или неког јаче вјерске школе. Осама Бин Ладен је нашао ту само сигурну луку, пошто Американци у његовој родној Саудијској Арабији имају базе.

Осаму је Обама убио, након што су његови претходници на тој функцији финансирали, обучавали и војно подржавали истог тог Осаму против Русије (Совјетског Савеза).

Ето, то би било како је, укратко, у Авганистану данас. Ми то можемо боље разумјети од Нијемаца, Енглеза, Италијана. Ми знамо како је то кад ти Американци донесу демократију и мир бомбама. Није тако давно било, искусили смо њихов хуманизам на својим леђима. И у Српској, али и касније у Србији.

Живјели мир и демократија, те брз опоравак генерал-мајору Смајлију.

🙂1 КОМЕНТАР

Оставите одговор