Аустралија бјежи са дна глобуса, мораће се премјестити и на картама

Важеће мапе са положајем Аустралије на њима су погрешне, и ова земља ће морати да се поново позиционира.

понедељак, новембар 7, 2016 / 08:30

Важеће мапе са положајем Аустралије на њима су погрешне, и ова земља ће морати да се поново позиционира.

Проблем је до тектонских плоча које се помјерају, а она на којој је Аустралија је једна од најпокретљивијих. Ако гледамо по геолошким мјерилима, просто јури – 6,9 центиметара годишње у правцу сјевера, уз благо окретање у смјеру казаљке на сату.

Људи на терену то не могу примјетити, али Аустралија ће морати да прилагоди своју географску дужину и ширину, ради исправних Џи Пи Ес координата.

За последњих 50 година то је чинила 4 пута, како би координате свега у Аустралији биле прецизније. Последње прилагођавање је било 1994. када се накупило скоро двјесто метара разлике, довољно да електронки навођена испорука умјесто код вас, заврши у даљем комшилуку.  

Последње усклађивање, које ће бити обављено до краја године, биће око метар и по, колико је контнент "прошетао" ка сјеверу. То је важно због следеће генерације уређаја за навођење, који ће бити прецизнији од постојећих, и локације ће одређивати у пар центиметара.

Ово је посебно битно за огромну државу, у којој рударска предузећа имају навођене камионе за превоз руде, којима се управља из скоро хиљаду миља удаљеног Перта. На навигацију се ослањају и пилоти који у Јужној Аустралији избацују воду која залива пашњаке, и гдје мале грешке могу да доведу до великих помашаја. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *