Aтлантис окончао тридесетогодишњу мисију

Амерички спејс шатл "Атлантис", који се прије два дана одвојио од Међународне свемирске станице (МСС), слетио је данас на Флориду. "Атлантис" је слетио на писту Свемирског центра "Кенеди" у близини Кејп Канаверала у 5. 56 часова по локалном времену, 42 минута прије изласка сунца. Слијетањем шатла са четири члана посаде окончан је 30-годишњи програм америчке […]

четвртак, 21 јула, 2011 / 13:51

Амерички спејс шатл "Атлантис", који се прије два дана одвојио од Међународне свемирске станице (МСС), слетио је данас на Флориду.

"Атлантис" је слетио на писту Свемирског центра "Кенеди" у близини Кејп Канаверала у 5. 56 часова по локалном времену, 42 минута прије изласка сунца.

Слијетањем шатла са четири члана посаде окончан је 30-годишњи програм америчке Националне свемирске агенције НАСА.

"Атлантис" ће се затим придружити ислуженим шатловима "Дискавери" и "Индивор" и постати музејски експонат.

Амерички шатл "Атлантис" је поред Међународне свемирске станице био осам дана и оставио залиху хране, одјеће и других потрепштина за годину дана.

На Међународној свемирској станици сада борави шест астронаута.

Посада "Атлантиса" дала је колегама које остају на МСС два поклона прије него што су ушли у шатл и затворили поклопац.

Први поклон је модел шатла као подсјетник на водећу улогу летјелице у градњи МСС, док је други мала америчка застава која је била на првој мисији летјелице 1981. године.

Ову заставу добиће прва америчка комерцијална компанија која пошаље свемирску летјелицу на МСС.

"Застава представља не само симбол националног поноса и части већ у овом случају и циљ. Затварамо поглавље у историји САД", рекао је командант "Атлантиса" Крис Фергусон.

Шатл "Атлантис" лансиран је 8. јула са Флориде на 135. и посљедњу мисију овог програма, пошто је Наса одлучила да, послије 30 година, пензионише флоту ових летјелица.

Међународна свемирска станица ће, према плановима, функционисати бар до 2020. године, а пошто је НАСА одустала од шатлова, одржавање станице ће зависити од других земаља, док ће амерички астронаути летјети руским капсулама "Сојуз".