Асанж: Нека дођу да ме испитају, али нека понесу документа

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж пристаће да га испитају шведски тужиоци, али само ако му буде дозвољен приступ документима из истраге, саопштили су данас његови браниоци. "Треба нам обезбједити приступ цјелокупној процедури, која је четири и по године била у рукама шведског тужилаштва, а не у рукама одбране", рекао је Балтасар Гарсон, бивши шпански судија […]

уторак, 24 марта, 2015 / 08:26

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж пристаће да га испитају шведски тужиоци, али само ако му буде дозвољен приступ документима из истраге, саопштили су данас његови браниоци.

"Треба нам обезбједити приступ цјелокупној процедури, која је четири и по године била у рукама шведског тужилаштва, а не у рукама одбране", рекао је Балтасар Гарсон, бивши шпански судија и Асанжов адвокат.

Асанж је прије десетак дана прихватио понуду шведских тужилаца да га испитају у Лондону због оптужби за силовање.

Шведски тужиоци тражили су раније од Асанжа дозволу да га испитају у Лондону, гдје борави у амбасади Еквадора, као и да обаве ДНК анализу.

Асанжов шведски адвокат је изјавио да поздравља захтјев да његов клијент буде испитан у амбасади Еквадора у Лондону, додајући да би тај процес могао потрајати.

Аустралијанац Асанж се налази у амбасади Евкадора од јуна 2012. године да би избјегао екстрадицију у Шведску због оптужби за сексуални напад и силовање које он негира.

Он каже да се плаши да ће га Шведска даље изручити САД, гдје би му се судило због одавања највеће количине повјерљивих података у историји Америке.

Како сам каже, више не вјерује у позитиван исход свог случаја и страхује да га САД неће пустити на миру због онога што је учинио.

Замјеник британског премијера Ник Клег саопштио је прошле седмице да је до сада полицијска стража испред еквадорске амбасаде коштала 15 милиона долара.

Гарсон је, на маргинама конференције у Женеви, рекао за АФП да тим бранилаца тек треба да одговори на захтјев шведских власти да Асанжа испитају у амбасади Еквадора, да ће он сигурно пристати на испитивање, али под одређеним условима.

Гарсон је истакао да приступ браниоцима документима истраге представља "једноставно минимум права сваког ко је подвргнут судском процесу".