Асанж не смије да изађе из зграде амбасаде Еквадора

Оснивачу „Викиликса” Џулијану Асанжу Еквадор је одобрио политички азил, али се поставља питање како би он могао да изађе из амбасаде те земље у Лондону, у којој се крије од 19. јуна, пошто је Британија, рјешена да га изручи Шведској, упозорила да му неће дозволити да безбједно изађе из земље.  Асанж би могао бити заштићен […]

петак, август 17, 2012 / 14:27

Оснивачу „Викиликса” Џулијану Асанжу Еквадор је одобрио политички азил, али се поставља питање како би он могао да изађе из амбасаде те земље у Лондону, у којој се крије од 19. јуна, пошто је Британија, рјешена да га изручи Шведској, упозорила да му неће дозволити да безбједно изађе из земље.

 Асанж би могао бити заштићен од хапшења уколико би путовао дипломатским возилом, али би било тешко доћи до таквог аутомобила, пошто се амбасада налази на првом спрату зграде на коју полиција даноноћно мотри, наводи Ројтерс.

Двориште те зграде има неколико улазних капија и приватни паркинг, али амбасада Еквадора није интерно повезана ни са једним од тих улаза, тако да би Асанж могао да изађе само на предњи улаз, рекао је британској агенцији неименовани шеф обезбјеђења зграде.

„Не постоји начин да возило уђе у круг зграде јер је то приватни паркинг и није ни на који начин повезан са просторијама амбасаде Еквадора”, објаснио је он, додавши да би Асанж, наравно, могао да изађе кроз прозор, али да су камере свуда унаоколо.

Чак и ако би некако успио да изађе из зграде и да уђе у аутомобил који би га чекао испред, а да га полиција не опази, Асанж би морао да изађе из возила у неком тренутку да би се укрцао у авион који полјеће из Британије, чиме би пружио више могућности да га власти ухапсе.

Друге могућности о којима правници дискутују на Интеренету укључују могућност да се он прокријумчари у дипломатској торби, што би било незаконито, или да се именује за еквадорског дипломату, чиме би стекао имунитет, али адвокати и дипломате сматрају да ниједна од тих могућности није реална.

Еквадор је одобрио Џулијану Асанжу политички азил дан пошто су британске власти запрјетиле да ће упасти у амбасаду те земље у Лондону и ухапсити оснивача „Викиликса” који се у њој крије, а Британија је рјешена да, како је навела, испуни своју обавезу и изручи Асанжа Шведској, да би био изведен пред суд због оптужби за сексуалне преступе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *