Армстронг остаје без седам побједа на Туру

После деценије и по непрестаних доказивања да је до врхунских резултата стизао без помоћи недозвољених средстава Ленс Армстронг је јуче, бар се тако чини, истакао бијелу заставу одуставши од борбе против оптужби Америчке антидопинг агенције (УСАДА). Антидопинг агенција САД (УСАДА) саопштила је данас да одузима Ленсу Армстронгу седам титула освојених на Тур де Франсу, након […]

субота, август 25, 2012 / 06:09

После деценије и по непрестаних доказивања да је до врхунских резултата стизао без помоћи недозвољених средстава Ленс Армстронг је јуче, бар се тако чини, истакао бијелу заставу одуставши од борбе против оптужби Америчке антидопинг агенције (УСАДА).

Антидопинг агенција САД (УСАДА) саопштила је данас да одузима Ленсу Армстронгу седам титула освојених на Тур де Франсу, након што је пресудила да је бициклиста користио недозвољена средства да би их освојио. Поред тога, амерички бициклиста је добио и доживотну суспензију на бављење бициклизмом.

Најбољи бициклиста свих времена је у изјави за јавност, поред осталог, написао и три кључне реченице: „Постоји тренутак у животу када морате да кажете да је доста стварно доста, а за мене је тај тренутак дошао сада. Борио сам се са оптужбама да сам варао и да сам имао неправедну предност на путу до мојих седам побједа на „Туру” од 1999. године. Сада окрећем нови лист, не желим више да коментаришем противуставан лов на вјештице, без обзира на околности”.

Готово истовремено на ове Армстронгове ријечи огласио се и извршни директор УСАДА Тревис Тајгарт најавивши да ће врло брзо, једном од хероја америчког спорта, бити одузете све титуле са најчувеније свјетске трке и да ће му бити доживотно забрањено да се професионално бави бициклизмом:

„Ово је тужан дан за све нас који волимо спорт и прави срецепарајући пример како култура спорта и побједа по сваку цијену, оставља у сјенци фер такмичење, али је уједно и подсјетник за будуће генерације које ће се борити на истом терену, да успјех остваре без коришћења допинга”.

УСАДА има мандат само за територију САД, док титуле на Тоуру теоријски припадају УЦИ, која је почетком аугуста осудила "грубо кршење правила" у истрази против Армстронга и затражила да случај преузме независно тијело.

УСАДА је у саопштењу навела да је одустајањем Армстронга од даље правне борбе, Армстронг аутоматски суспендован и да му се не признаје ниједан резултат након 1. аугуста 1998. године, укључујући и седам побједа на Тоур де Францеу, од 1999. до 2005. године.

Цијели случај има дугу предисторију: још 2010. УСАДА је оптужила Армстронга и петорицу других бициклиста да су 14 година скривали своје допинг активности. Наводно (кажемо наводно јер још ниједан доказ није угледао свјетлост дана) Агенција посједује материјалне трагове недозвољених радњи и тврди да су најмање десеторица Армстронгових бивших колега и ривала спремни да свједоче да се он допинговао од 1999. до 2005. године.

У Армстронгову одбрану стала је и Међународна бициклистичка унија (УЦИ), оспоравајући УСАДА надлежност. Са својим правним тимом Армстронг је недавно поднио тужбу против УСАДА Федералном суду у Тексасу, али је прије пет дана његова тужба одбачена. Армстронг је до јуче могао да се опредјели за арбитражу у Спортском суду у Швајцарској, али је умјесто тога услиједила његова изјава о одустајању од даље борбе.

Поред тога што су га кроз цијелу каријеру, најблаже речено пратила говоркања да до успјеха није стизао само уз помоћ властитог умјећа, Армстронг је специфичан и по томе што је 1997. године надвладао рак тестиса. Опака болест је већ почела да метастазира и хируршком интервенцијом уклоњени један тестис (прије операције замрзао је одређену количину сперме, па је касније постао отац троје дјеце) и два тумора на мозгу. Прошао је и кроз три циклуса хемотерапије (ослабио је више од 20 килограма и опала му је сва коса), а љекари му нису давали више од 35 одсто шанси да преживи.

У „седло” је поново ускочио 1998, а 1999. почео је његов пут посут успјесима – од те, па до 2005. он је седам пута узастопно тријумфовао на „Тур д Франсу”.

Савладавши канцер (основао је фондацију за борбу против рака чији је буџет данас око 400.000.000 евра) и вративши се на стазу Армстронг је постао изузетно занимљив и за спонзоре. Компанијама је само недостајао неки Ленсов велики успјех да би од његовог имена створили свјетски препознатљив тржишни заштитни знак.

Са сваком новом „рецком” расли су упоредо и Армстронгови приходи од спонзора (Субару, Кока кола, Најки, Ју Ес постал, Бристол Мајерс сквиб): просјечно је годишње, без тркачких бонуса и награда са такмичења, зарађивао 10.000.000 евра (сада се његово богатство процјењује на око 100.000.000 евра).

Са стазе се први пут повукао 2005, али се на мјесто успјеха вратио, упркос бремену од 38 лета, 2009. када је у генералном пласману био трећи.

И ту није крај. Попут култне реченице „Овај човек је неуништив” из филма „Ко то тамо пева”, Армстронг је прво 2009. четврти пут, а онда и 2011. пети пут постао отац, а оба пута (са новом супругом), све се догодило природним путем. Тако је Ленс Армстронг и на овај начин вратио наду свим обољелим од рака тестиса, да су и после тешких третмана, чуда могућа.

Иако је „преживио” стотине и стотине антидопинг тестова (истине ради они који производе недозвољена средства увек су били испред оних који их откривају, па је зато одлучено да се узорци чувају осам година и резултати поновних анализа важили су ретроактивно), 2009. Армстронга је умјесто мира заслужене пензије тек очекивао буран период. Флојд Лендис (због допинга одузета му је титула побједника „Тура” 2006.), некадашњи саборац из екипе, оптужио је Армстронга да су „браћа по крви”. Он је тврдио, да су заједно користили недозвољена средства 2005, и то у виду обогаћене крви (и ко зна чега све још) у пратећем тимском аутобусу за вријеме вожње „горе – доле” по Француској.

Армстронга су цијелу каријеру пратиле приче да је до успјеха стизао пречицом, али никада ниједна контрола није ништа открила. И када се очекивало да човек који никада не одустаје крене до краја у борбу и са УСАДА, он се повукао. Како сада ствари стоје из легенде (у фебруару 2011. коначно се опростио од друмова) лако може да се пресели у – затвор…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *