Арапска лига оптужила сиријски режим за смрт 12 људи

Арапска лига оптужила је сиријску владу да није испунила прошлонедељни договор о примjени плана Лиге, којим се предвиђа обустава насиља у Сирији, гдjе су током данашњих протеста снаге безбjедности убиле 12 цивила, јавила је агенција Франс прес. „Арапска лига донијела је одлуку да 12. новембра одржи нови састанак о Сирији, због наставка насиља у тој […]

недеља, новембар 6, 2011 / 21:54

Арапска лига оптужила је сиријску владу да није испунила прошлонедељни договор о примjени плана Лиге, којим се предвиђа обустава насиља у Сирији, гдjе су током данашњих протеста снаге безбjедности убиле 12 цивила, јавила је агенција Франс прес.

„Арапска лига донијела је одлуку да 12. новембра одржи нови састанак о Сирији, због наставка насиља у тој земљи, и зато што сиријска влада није испунила договор о примјени плана Лиге, како би земља изашла из кризе”, наводи се у саопштењу организације.

Према подацима сиријских активиста, снаге безбједности су током данашњих антирежимских протеста у источно-сиријском граду Хомсу убиле деветоро људи, у Хами двоје, док је у Идлебу живот изгубио један човјек.

Поводом муслиманског празника Курбан Бајрам, сиријски предсједник Башар ал Асад присуствовао је јутрос молитиви у џамији Ал Нур у централно-сиријском граду Ал Рака.

„Немамо другог избора осим да добијемо сваку битку за наш суверенитет и националну независност”, рекао је Асад, а пренијела државна агенција Сана.

Генерални секретар Арапске лиге Набил ал Араби позвао је јуче предсједника Сирије да одмах спроведе план Лиге, који су власти те земље у потпуности прихватиле у сриједу у Каиру, и упозорио да би у супротном посљедице у Сирији и региону могле да буду катастрофалне.

Тај план предвиђа обуставу насиља, ослобађање ухапшених у оквиру таласа препресије, одлазак војске из градова, слободно кретање посматрача и међународних медија, а потом отварање дијалога између режима и опозиције.

Према подацима Уједињених нација, више од 3.000 људи убијено је у таласу репресије који је услиједио пошто су у Сирији средином марта почели масовни протести против Башара ал Асада и његове владе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *