Aмфилохије: Рекао сам папи да подсјећа на патријарха Павла

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања веома је заинтересован за решавање спорног питања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.  То је за РТС изјавио митрополит црногорско-приморски Амфилохије Митрополит Амфилохије је био у делегацији СПЦ која је папи у Ватикану уручила одговор патријарха српског Иринеја на његово писмо од прошле године, а у вези са канонизацијом Степинца. У […]

уторак, јануар 19, 2016 / 08:46

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања веома је заинтересован за решавање спорног питања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

 То је за РТС изјавио митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Митрополит Амфилохије је био у делегацији СПЦ која је папи у Ватикану уручила одговор патријарха српског Иринеја на његово писмо од прошле године, а у вези са канонизацијом Степинца. У одговору патријарха, предвиђена је комисија за разговор, а СПЦ очекује да и Ватикан одреди комисију.

Упитан, има ли шансе да се то спорно питање између две цркве реши у неко догледно време, Амфилохије је рекао:

"Они су са пуном пажњом то саслушали и остало је да припреме предлог своје комисије, мешовите комисије, при том је било речи да евентуално први састанак буде у Риму, а онда после у Загребу, Београду. Очевидно да је папа Фрања веома заинтересован за то".

За писмо које је папа Фрања прошле године патријарху Иринеју и Синоду СПЦ, митрополит црногорско-приморски каже да је оно јединствено у нашим вековним односима и разговорима.

"Ја сам епископу Рима захвалио и рекао сам му да једно такво писмо као да је писано, не у другом миленијуму историје хришћанства, него у првом миленијуму када смо били једна црква", каже Амфилохије.

Он је, такође, поновио да се током сусрета није разговарало о евентуалном доласку папе Фрање у Србију.

"О томе није било речи. Овде је било питање те мешовите комисије. Ми смо, поред тога што смо захвалили на таквом приступу озбиљном питању, такође смо заблагодарили на односу Ватикана према Косову, а у исто време Ватикан је подржао Србију у Унеску" додао је митрополити црногорско-приморски.

Према његовим речима, "у православној цркви уопште постоји једна резервисаност иако, хвала Богу, наш утисак је да је садашњи римски еписког једна личност потпуно другачијег настројења".

Он је додао да је папу раније упознао у Аргентини.

"Он је један једноставан човек и рекао сам му да много личи на нашег патријарха Павла", каже митрополит Амфилохије.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *