Америка скинула санкције Јапану и 10 земаља ЕУ

Америчке власти изузеле су јуче десет европских земаља и Јапан од економских санкција пошто су значајно смањиле набавку нафтних производа од Ирана. Државна секретарка Хилари Клинтон одобрила је изузеће за Белгију, Чешку, Француску, Грчку, Холандију, Италију, Њемачку, Пољску, Шпанију, Велику Британију и Јапан, чиме тамошње банке и финансијске институције неће бити погођене санкцијама за период […]

среда, 21 марта, 2012 / 14:29

Америчке власти изузеле су јуче десет европских земаља и Јапан од економских санкција пошто су значајно смањиле набавку нафтних производа од Ирана.

Државна секретарка Хилари Клинтон одобрила је изузеће за Белгију, Чешку, Француску, Грчку, Холандију, Италију, Њемачку, Пољску, Шпанију, Велику Британију и Јапан, чиме тамошње банке и финансијске институције неће бити погођене санкцијама за период од 180 дана.

Предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама треба да до 30. марта одлучи, на основу цијена и залиха нафте, да ли да касније ове године уведе санкције земљама које и даље купују нафту од Ирана.

У очекивању те одлуке, 12 земаља великих купаца иранске нафте, међу којима су Индија, Кина и Јужна Кореја, треба да до 28. јуна предузму сличне кораке, као и европске земље, или ће се суочити с америчким санкцијама.

Санкције су усмјерене на финансијске институције које послују с иранском централном банком, а може им бити забрањено да послују или отворе представништво у САД. То се односи на стране централне банке које су умијешане у куповину или набавку нафтних производа из Ирана.

Америчка државна секретарка је у саопштењу поздравила одлуку земаља које су изузете од америчких санкција и оцијенила да одлука о смањењу увоза из Ирана "није била лака".

– Оне су морале да размотре своје енергетске потребе у критичном тренутку свјетске економије и брзо нађу алтернативу за иранску нафту на коју су се ослањала у погледу својих енергетских потреба – навела је она.