Америка: Куран поново као огрев

БЕОГРАД – Поновно спаљивање муслиманске свете књиге Курана које је недавно извео један фанатични вође мале вјерске групе у Америци, на Флориди, изазвало је осуду хришћанских цркава и организација, као и политичара. Председник САД Барак Обама ово је назвао "актом екстремне нетолеранције" и "светогрђем", пренела је Вјерска информативна агенција (ВИА). Међутим, како међународне организације за […]

субота, април 9, 2011 / 16:55

БЕОГРАД – Поновно спаљивање муслиманске свете књиге Курана које је недавно извео један фанатични вође мале вјерске групе у Америци, на Флориди, изазвало је осуду хришћанских цркава и организација, као и политичара.

Председник САД Барак Обама ово је назвао "актом екстремне нетолеранције" и "светогрђем", пренела је Вјерска информативна агенција (ВИА).

Међутим, како међународне организације за вјерска права напомињу, редовно спаљивање Библије у већини исламских земаља не наилази на пажњу светске јавности.

Иранске власти систематски спаљују хришћанску свету књигу. Тако је 8. фебруара спаљено три стотине примјерака Библије на персијском језику. Током прошле године то се десило у више наврата.

Припадници парамилитарне званичне Револуционарне гарде на граничним прелазима пазе како би спријечили сваки покушај да се илегално унесу Библије, пошто је њено уношење строго забрањено. Када се открије такав случај шверцовања роба се спаљује.

То се односи и на исламске књиге које нису у складу са шиитским учењем.Библије се "редовно" спаљују у Авганистану, Пакистану,Малезији, Ираку, Еритреји.

Иран има 75 милиона становника, 99 одсто су муслимани.Хришћана – Јермена и Асираца, има око 150.000. Више десетина Иранаца прешло је последњих деценија у хришћанство, они су изложени репресалијама, не ријетко, ако о вјери разговарају са суграђанима, бивају осуђени на затворске казне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *