Амерички шпијуни: Ко зна руски добија бонус

Више од 700 америчких обавјештајаца редовно добијају новчане бонусе за познавање руског језика, пише „Вашингтон пост“. Позивајући се на документ који је прослиједио бивши службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден, лист наводи и детаље фискалног буџета за 2013. годину за 16 америчких шпијунских агенција. У документу се "описују врхунска технологија, регрутација агената и актуелне […]

петак, 30 августа, 2013 / 10:02

Више од 700 америчких обавјештајаца редовно добијају новчане бонусе за познавање руског језика, пише „Вашингтон пост“.

Позивајући се на документ који је прослиједио бивши службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден, лист наводи и детаље фискалног буџета за 2013. годину за 16 америчких шпијунских агенција.
У документу се "описују врхунска технологија, регрутација агената и актуелне операције", наводи лист.

Лист наводи да су у документу прецизирани успјеси, неуспјеси и циљеви 16 шпијунских агенција САД које запошљавају 107.035 људи.

Лист открива да су амерички званичници тражили да лист не објављује све информације, јер може да угрози изворе и методе обавјештајних служби.

Међу информацијама које је лист објавио је и листа земаља "за које су обавјештајни службеници САД заинтересовани".

Листа укључује "приоритетне мете" као што су Кина, Русија, Иран, Куба и Израел. Наглашава се да је Израел амерички савезник, али да је у више наврата покушао да шпијунира САД.

Велики је плус за америчког обавјештајца ако он или она знају кинески, руски, арапски, фарси, шпански, француски, корејски и португалски језик, наводи се у документу.

Даље се истиче да је 2.725 запосленика добило финансијски бонус због познавања шпанског језика, док 736 запосленика добија редовно бонусе за знање руског језика.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *