Амбасадори ЕУ: Рјешити питање смртне казне

Амбасадори ЕУ истакли су данас лично залагање предсједника Републике Српске Милорада Додик да се ријеши питање смртне казне, те позвали и друге заинтересоване стране да предузму активне и конструктивне кораке како би се тај циљ остварио. Амбасадори држава чланица ЕУ у БиХ, поводом десете годишњице Свјетског и европског дана борбе против смртне казне, позвали су […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 17:06

Амбасадори ЕУ истакли су данас лично залагање предсједника Републике Српске Милорада Додик да се ријеши питање смртне казне, те позвали и друге заинтересоване стране да предузму активне и конструктивне кораке како би се тај циљ остварио.

Амбасадори држава чланица ЕУ у БиХ, поводом десете годишњице Свјетског и европског дана борбе против смртне казне, позвали су релевантне власти БиХ и Републике Српске да предузму одговарајуће активности у погледу покретања нове расправе о одредбама Устава Српске које омогућавају смртну казну.

"Иако БиХ, а посебно Република Српска, нису примијениле смртну казну од њеног укидања 1997. године и иако кривични законик Републике Српске не предвиђа њену примјену, амбасадори ЕУ у БиХ наглашавају да власти Републике Српске треба поново да покрену процедуре измјене Устава Републике Српске по питању смртне казне", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Европска унија се противи примјени смртне казне у свим случајевима и под било каквим околностима. Њено универзално укидање је један од кључних циљева политике о људским правима ЕУ.

Из Делегације ЕУ у БиХ наводе да Европска унија редовно потврђује своје противљење смртној казни и користи различита дипломатска средства која јој стоје на располагању, укључујући изјаве, демарше и дијалоге о људским правима са својим партнерима, како би подстакла глобално укидање смртне казне.

Покрет за укидање смртне казне је један од главних приоритета недавно усвојеног Стратешког оквира и Плана акције за људска права и демократију, као и Европског инструмента за демократију и људска права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *