Албански неће бити службени језик у цијелој Македонији

Закон о албанском језику као службеном у Македонији је ступио на снагу иако је предсједник одбио да потпише указ. Влада је сада издала саопштење у којем објашњава шта поменути закон значи у пракси.

петак, 18 јануара, 2019 / 18:49

Наиме, у саопштењу Владе се наводи да тај закон не уводи потпуну двојезичност на територији те земље, нити у јавној управи.

Ово је саопштено након оптужби опозиције да је држава постала двонационална због ступања на снагу овог закона, преноси ТВ21.

Такође, влада је у саопштењу напоменула да у општинама гдје мањинске заједнице нису заступљене са више од 20 одсто грађана неће ни бити примјене закона, нити нових запошљавања.

Споран Закон о језицима ступио је на снагу прошле седмице, након што је објављен у Службеном гласнику, потписао га је предсједник скупштине, али не и предсједник државе, како налажу македонски закони.

Предсједник је одбио да потпише указ о ступању на снагу овог закона образлажући своју одлуку да је закон у супротности са Уставом Македоније.

Највише негодовања се појавило услед чињенице да је албанска мањинска заједница у Македонији једина мањина која је у укупном броју становништва заступљена са 20 и више одсто.

Македонска опозиција на челу са ВМРО-ДПМНЕ сматра да се овим законом омогућава Албанцима да на цијелој територији Македоније користе услуге на албанском језику, иако је њихова заступљеност са 20 и више одсто присутна само у сјеверозападним дијеловима државе.Оставите одговор