Албанци руше споменик Енверу Хоџи

Албански парламент је одлучио да сруши маузолеј посвећен комунистичком диктатору Енверу Хоџи у центру Тиране, који је последњих година коришћен као културни центар. Ова иницијатива је изазвала нове подјеле између политичких партија. За уклањање зграде, која је у Албанији позната под називом „Пирамида”, гласало су 72 од укупно 140 посланика, пренијеле су агенције. Опозициона Социјалистичка […]

уторак, 19 јула, 2011 / 11:52

Албански парламент је одлучио да сруши маузолеј посвећен комунистичком диктатору Енверу Хоџи у центру Тиране, који је последњих година коришћен као културни центар.

Ова иницијатива је изазвала нове подјеле између политичких партија. За уклањање зграде, која је у Албанији позната под називом „Пирамида”, гласало су 72 од укупно 140 посланика, пренијеле су агенције.

Опозициона Социјалистичка партија иначе бојкотује рад парламента због, како у њој тврде, крађе гласова на недавним локалним изборима за шта оптужује премијера Саљи Беришу.

Маузолеј је подигнут 1988, три године послије Хоџине смрти. Када се почетком последње деценије прошлог вијека распао комунистички систем, она је претворена у културни центар, у коме су досад биле смјештене и многе познате опозиционе ТВ станице.

Владајућа већина је одлучила да се на рушевинама маузолеја подигне нова зграда парламента. У влади још нису саопштили колико ће то да кошта, док у опозицији упозоравају да је то непотребно расипање буџетских средстава.

„Ми не можемо више да глорификујемо диктатора и изградићемо нову зграду, замак демократије”, објашњава посланик владајуће странке Енкелеид Алибај, преносе агенције.

Противници ове одлуке, поготово међу интелектуалцима, кажу да „Пирамида” има „велику архитектонску вриједност” и да је постала препознатљиво обиљежје града.

„Уколико би се расписао референдум, већина грађана Тиране би се изјаснила против рушења ове зграде. Ово је велика афера у којој ће се неки појединци обогатити, док ће култура осиромашити”, упозорава познати издавач Ардиан Клоси.

У овој полемици нико не брани стаљинистички режим Енвера Хоџе, који је био познат по окрутном прогону политичких противника. Они разложнији, међутим, упозоравају да ту зграду треба сачувати јер и она „представља дио историјског и културног наслијеђа земље”, такво какво је било.