АКИРА (AKIRA)

Радња почиње 16.07.1988. (година снимања) у Токију. Тачно пред нашим очима, задеси га судбина Хирошиме и Нагасакија. Радња наново отпочиње. 31 годину од завршетка Трећег свјетског рата. Љета Господњег 2019. У Нео Токију, који је више не(г)о апокалиптичан. Запуштене улице и смрдљиви барови, пуни дегенерисане омладине. Младој банди моториста се ми придружујемо. У причи која […]

среда, септембар 7, 2011 / 05:11

Радња почиње 16.07.1988. (година снимања) у Токију. Тачно пред нашим очима, задеси га судбина Хирошиме и Нагасакија.

Радња наново отпочиње. 31 годину од завршетка Трећег свјетског рата. Љета Господњег 2019. У Нео Токију, који је више не(г)о апокалиптичан. Запуштене улице и смрдљиви барови, пуни дегенерисане омладине. Младој банди моториста се ми придружујемо. У причи која води до тајних лабораторија, са дјецом која имају надљудске способности. У смислу менталне снаге. У сред обрачуна са другом бандом, наилази војска и полиција. Јуре човјека који води дијете зеленог тена, а успут и крвари. У овом филму има баш доста крви.

Дјечак, након што су убију чику-водича, изводи нешто као у Лименом добошу. Прште стакла, бетон, горе аутомобили. Симпатични моторизовани бандит, Тетсуо, допада те лабораторије. Гдје и он добива натприродне способности. Па намјерава да се свети свима, поготово јер је до тада био шмокљан. Успут Канеда, главни харамбаша моторџијске дружине, среће цурицу. Пуну идеологије покрета отпора, представљеног са синдикално-комунистичким призвуком. Извукао је из полиције, лажући да му пријатељица. Настаје и крак љубавне приче.

Акира је својом моћи отпочео нуклеарни рат. Тадашња наука није имала начина да одгонетне ту тајну, па је упућен на раскомадану замрзнутост у великој металној лопти. Која садржи стаклене ваљке пуне њега.

Тетсуо толико ојача, да га више не могу зауставити. Користе финално оружије. Сателит СОЛ. У обрачуну на олимпијском стадиону (гдје се поново јави Акира), свјетлосни мјехур имплодира у нов универзум. Завршавајући генезичним ријечима: Ја сам Тетсуо.

Јапански цртић, који је неповратно утицао на свјетску продукцију покретних слика. Преко феномена његове популарности, у Европу су почетком 90тих продрли и Манга стрипови. Овај филм је тако и настао, као посљедица Отомовог Ц&Б стрипа. На нашем језику од 2002. године, почела га је објављивати Стрипотека.

Анимација је више него добра, и прича прилично андерграунд брутална за политичку коректност данашњице. Поготово оне, коју финасирају корпорације типа Пионира.

Међуцивилизацијски беочуг.

(Редитељ: Кацуширо Отомо; Гласови: Мицуо Ивата, Нозому Сасаки, Мами Којама)Оставите одговор