Агрокор сад расте на берзи, и то снажно

На Загребачкој берзи Агрокорове дионице и даље снажно расту, и како преносе хрватски медији, чудно је то што и даље "врте милионе”.

петак, 5 јануара, 2018 / 15:08

Редовни промет дионицама на берзи у Хрватској је износио 4,8 милиона куна, од чега се на "Агрокорове” компаније односило више од два милиона куна.

Настављен је раст вриједности дионица "Агрокорових” компанија "Јамнице”, "Леда”, "Беља”, "Звијезде”, "Тиска”, "Вупика” и ПИКа Винковци.

Највећи промет, више од милион куна, имала је дионица "Леда”, чија је цијена скочила 28 одсто, а "Јамница” 728.000 куна уз раст цијене од 36 одсто. И даље никаквих службених информација које би објасниле такво трговање нема.

Цијене тих дионица су драматично пале у прољеће прошле године с распламсавањем кризе у "Агрокору”, а потом је било заустављено трговање све до почетка новембра, односно објаве пословних извјештаја за 2016.

Тада је пад цијена настављен, поготово након што је принудна управа "Агрокора” пред крај децембра објавила нацрт структуре нагодбе па је принудни управник Анте Рамљак појаснио да ће дионичари компанија из система концерна остати без својих удјела након што повјериоци замијене дугове за власништво. Убрзо је, међутим, услиједио тренд опоравка тих деоница, што се углавном тумачи шпекулантском трговином, а неки улагачи вјероватно очекују и да ће мали дионичари на крају на неки начин ипак бити обештећени.