Агенције се сјетиле Обале Слоноваче: 800 мртвих

Најмање 800 људи погинуло је ове недеље у насиљу у граду Дуекуе, на западу Обале Слоноваче, саопштио је Међународни комитет Црвеног крста. Шеф делегације МКЦК у овој земљи Доминик Лиенгме рекао је да је овај догађај нарочито шокантан због број жртава и бруталности, као и да се претпоставља да је ријеч о међуетничком насиљу. У […]

субота, 2 априла, 2011 / 11:44

Најмање 800 људи погинуло је ове недеље у насиљу у граду Дуекуе, на западу Обале Слоноваче, саопштио је Међународни комитет Црвеног крста.

Шеф делегације МКЦК у овој земљи Доминик Лиенгме рекао је да је овај догађај нарочито шокантан због број жртава и бруталности, као и да се претпоставља да је ријеч о међуетничком насиљу.

У саопштењу се наводи да су чланови и волонтери ове организације град Дуекуе посјетили у четвртак и петак како би прикупили податке о убиствима, која су се, како се сматра, догодила у уторак.

Портпаролка МКЦК Доротеа Кримитсас рекла је за АФП да ова организација наставља да прикупља податке о овим убиствима, као и да су представници Црвеног криста сами видјели велики број тијела.

Они су 28 тијела пренијели у локалну мртвачницу, а у наредним данима биће донесено још тијела, пренио је Би-би-си (ББЦ).

МКЦК је, такође, саопштио да је овај град, који се налази на стратешкој раскрсници на западу земље и под контролом је снага међународно признатог предсједника Аласана Уатаре, од понедељка напустило више десетина хиљада жена, мушкараца и дјеце.

У међувремену, настављају се борбе у пријестоници Обале Слоноваче Абиџану између снага Аласана Уатаре и снага Лорана Гбагбоа, који одбија да преда власт.

Према ранијим подацима агенција УН, у насиљу после новембарских избора погинуло је најмање 460 људи, док је милион становника избјегло из својих домова.

До сада су снаге које подржавају Уатару преузеле око 80 одсто територије земље.Оставите одговор