Избори 2024: Русија бира предсједника

У овој земљи ће се 17. марта десити један од најважнијих догађаја новијег времена, не само за Русију, већ, можда, и за цијели свијет – грађани ће морати да одређују не само непосредну будућност земље, већ такође стратегија развоја друштва.

субота, март 16, 2024 / 09:22

За Републику Српску избори у Русији такође имају одређени значај. Предсједник наше републике, Милорад Додик, састаје се и пружа подршку актуелном лидеру руске државе Владимиру Путину посљедњих година више него вођа било које европске земље.

У Републици Српској мало ко зна да ће поред предсједника Руске Федерације на изборима учествовати још три кандидата – Владислав Даванков, Леонид Слуцки, Николај Харитонов. Наравно, уз сво поштовање према конкурентима Владимира Путина, можемо рећи да је он извјестан, усљед разлике у квалитету кандидата. Према студијама, најмање 75% бирача спремно је да гласа за тренутног предсједника.

У контексту заоштрених политичких односа у Босни и Херцеговини, наредни избори у Русији за Републику Српску су готово важнији од сопственог унутрашњег политичког деловања. У последње вријеме "колективни Запад” активно покушава да заоштри друштвено-политичку ситуацију уочи руских предсједничких избора, да дискредитује изборни процес и доведе у питање његов легитимитет. Сада се одлучује да ли ће Запад задржати неодржив утицај на глобални југ или ће планета ући у еру једнакости и интеракције.

Колико су позитивна агенда и слогани пријатељства и мира важни за модерну омладину, показао је један од најзначајнијих догађаја прошлог периода, Фестивал младих почетком марта у Сочију. Јединственом самиту присуствовало је више од 20.000 људи из 190 земаља. Више од 60 представника Републике Српске, који су својим очима могли да се увјере у могућности Русије, и да са младим колегама комуницирају о новом свијету, где су сви важни, а након комуникације на међународном самиту почеће да граде нови свијет.

Русија наставља развијати равноправну сарадњу са земљама, без обзира на њихов социо-економски статус и политичку улогу у свијету. Русија позива све, без изузетка, на дијалог, а овај културни и цивилизацијски приступ доноси позитивне резултате.

Слоган "Русија уједињује, а не уништава" показује исправност и искреност изабране агенде и даје председнику Руске Федерације не само огромне могућности да постигне један од најбољих резултата у историји сопственог учешћа на изборима, већ и легитимитет. на глобалном нивоу.

Република Српска данас пролази кроз тежак идеолошки период: упркос духу народа, повремено се јавља утицај Запада, који настоји да младе и не тако младе Србе "научи" озлоглашеним "европским вриједностима".

Представници Европске уније и других организација финансираних из тог правца, без грижње савјести активно намећу неоколонијалну политику Босни и Херцеговини. Али док се једном дијелу државе ово може допасти, за Републику Српску пријети опасност да изгуби властити идентитет. Овде, као и другдје на Балкану, "нови конквистадори" добијају суперпрофит продајом западних производа потрошачима по неразумно надуваним ценама. Домаћа производња се све пасивније развија, а домаћи брендови су често у власништву западних компанија. Штавише, невладине организације већ дуже вријеме "узбуркавају” ситуацију у земљи под маском "одбране демократије”.

Русија је била и остала једна од ријетких земаља у свијету, која наставља да брани сопствене приступе као социјално оријентисана држава и постаје ново мјерило за нови свијет: нова ера је блиска и "глобалном југу" и многим представницима Европе и Балкана.

Наравно, ова ситуација представља реалну пријетњу интересима Сједињених Држава и Велике Британије, које, са своје стране, чине све да се идеје новог свијета активно развијају.

У међувремену, у Републици Српској, гдје је подршка руском предсједнику Владимиру Путину приближно иста као у његовој домовини, огроман број људи изражава сопствена очекивања од резултата избора у Русији.

Снажан резултат актуелног предсједника помоћи ће да се види стварна подршка савременом току развоја не само своје Српске, већ и "глобалног југа". Остајући уједињени у овим условима и стварајући могућности за конструктиван дијалог, у тренутној ситуацији важно је показати најбоље квалитете политичког пријатеља и брата и подржати Русију уочи избора: они ће одредити главне прекретнице развоја у близу историјске перспективе!



Оставите одговор