Француска полиција разгонила демонстранте због унутрашњих питања Ирана сузавцем

Демонстранти су се други дан заредом окупили како би изразили негодовање због смрти Махсе Амини након њеног хапшења прошле седмице у Ирану и како би исказали солидарност са сличним протестима у Исламској Републици.

понедељак, септембар 26, 2022 / 06:39

Француска полиција употријебила је сузавац како би спријечила више стотина демонстраната да крену ка Амбасади Ирана у Паризу.

Демонстрације су почеле мирно на тргу Трокадеро. Поједини демонстранти су узвикивали "Смрт Исламској Републици" и слогане против врховног лидера ајатолаха Хаменеија.

Међутим, полиција у пуној опреми за сузбијање немира блокирала је прилазе иранској Амбасади и испалила сузавац како би растјерала демонстранте.

Слични протести одржани су и у Лондону, гдје су демонстранти, такође, неуспјешно покушавали да пробију полицијску блокаду и дођу до иранске Амбасаде.

Лондонска полиција ухапсила је пет особа, а неколико полицајаца је лакше повређено.

Смрт Масхе Аминијеве /22/, након што ју је привела полиција, изазвала је немире широм Ирана и пријестоници Техерану. Она је ухапшена јер је "преслободно" носила бурку.

Полиција је саопштила да је Аминијева умрла од срчаног удара и да није малтретирана, али је њена породица изразила сумњу у званичну верзију смрти.

Државни медији јавили су да је од почетка демонстрација 17. септембра у Ирану погинула 41 особа.



Оставите одговор