Не помињу споразум из Минска: Меркелова, Макрон и Зеленски би одређивали Русији гдје да држи своју војску

Њемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон позвали су данас Русију да повуче своје трупе са границе, које су ту распоређење управо због гомилања снага под командом из Кијева, око Доњецке и Лугањске Народне Републике.

субота, април 17, 2021 / 12:51

Меркелова и Макрон разговарали су данас онлајн са украјинским предсједником Владимиром Зеленским о недавном погоршању сукоба на истоку Украјине.

Портпарол њемачке Владе Штефен Зајберт пренио је да је Меркелова рекла колегама да је повлачење руских трупа кључно за деескалацију ситуације, што је потврдио и Макрон.

Русија није позвана на данашње преговоре, али извори блиски француској Влади рекли су да стране у преговорима вјерују да би Русију требало вратити за преговарачки сто.

Послије састанка, Зеленски је рекао да се нада да ће се кад-тад састати са руским предсједником Владимиром Путином, пренио је ДПА.

Француска је била домаћин разговора, чији је примарни циљ био да се одржи прекид ватре у региону.

Зеленски је рекао да је главна тема разговора била како постепено спроводити мировни план за украјински источни регион Донбас који је договорен 2015. године.



Оставите одговор