Арсен Чаркић: Оно у Банском је било СРАМОТА и – СРАЊЕ

Арсен Чаркић је поново са нама, у оцјени једног музичко-сценског догађаја. Фронтал.РС користи ову прилику да му честита (коначно) именовање за редовног професора Академије умјетности у Бањој Луци.

петак, фебруар 28, 2020 / 09:08

Кад ме прошли пут натјерао чика Данијел Хаџи-Симић да пишем неке музичке осврте, чини ми се да се први чланак на Фронталу по питању концерата и музике у кругу од петсто километара звао "Тријумф дилетантизма".

Мислим да је он дао наслов, а реално, то би био опис свих "величанствених музичких спектакла" које су оргазмично хвалили људи са простора бивше Југе. У моје вријеме то се звало "срање", и "продаја м. под б."

Проблем је што је тај феномен сад постао општи.

Лоше, половне и очајне свирке, одређени квази-елитистички партијски кругови називају "феноменалним".

Па тако није им проблем да онај дословно очај и синоним шунда под називом "СрБски православни појци" (на страну што су потпуно неписмени) назову "фантастичним концертом".

Још већа брука што се тај "Жикина шареница-сплет-сеоских-појничких-пјесмуљака" десио у светом простору Банског Двора.

Јок. Није им било доста ни то.

Донијели су и заставе и махали са њима, и читаву причу претворили у предизборну трибину.

Нема ни везе што мени неки бескрајно драги људи су чланови тог истог покрета/партије/штагод. Оно је једноставно било СРАМОТА И КИЧ. И ко год мисли другачије, и приде мисли да има имало ауторитета било које врсте, молим да ми слободно одговори ОВДЕ на мом статусу, а не ујутру на кафама по којекаквим министарствима/градским комитетима и слично.

Оно у Банском је било СРАМОТА и – СРАЊЕ.

А ето, важим за експерта за православну духовну музику.

Сматрам да је концерт под називом "Православни СрБски појци" био срамота за граматику језика, музичка срамота, обична тезга која удара на најпримитивнија квазипатриотска, квазицрквена осјећања, и просто – један одвратни националистички кич, чији је циљ – узимање пара леватима (тако мисле ти појци приватно) и ништа друго.

Ето, то је моја прва критика, без улажења у музичке детаље, обзиром да сматрам то концертом који се просто није ни смио десити и испод је сваког музичког, духовног и људског нивоа.

Хвала на пажњи.

Сад чекам да ми јаве како сте ме све трачали по јутарњим кафицама. (а вазда ми јаве, и ја се свеједно не секирам).

Живи били и (културолошки) велики порасли!



1 КОМЕНТАР

  1. Могу да се сложим са негативним ставом према коментарисаном догађају.
    Нажалост, језик наслова и коментара свакако не доликује редовном професору Академије, па ни било ком озДаницабиљном човеку.

Оставите одговор