Дјечије позориште РС у Бугојно отишло мачковим чизмама

Дјечије позориште Републике Српске је на свом трећем септембарском путовању. Овога пута ансамбл представе "Мачак у чизмама" Дјечијег позоришта Републике Српске представиће се у сутра, 13. септембра позоришној публици и стручном жирију 10. Бугојанског луткарског бијенала.

четвртак, септембар 12, 2019 / 17:30

Представу је режирао бугарски редитељ Тодор Валов, који ће на сцену овог театра у новембру мјесецу поставити још једну необичну премијеру. Представа "Мачак у чизмама" Дјечијег позоришта РС рађена је по тексту Шарла Пероа и има за циљ да насмије и исмије људску глупост, лакомисленост, сујету, поткупљивост и жељу за интригама. Сценограф представе је Стефка Кјвлијева, а композитор Пламен Мирчев-Мирон. У представи играју: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић. Представа је до премијере 2016. године, на различитим међународним фестивалима освојила неколико награда за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, али и појединачне, глумачке награде.

Десето по реду Бугојанско луткарско бијенале траје од 9. до 13. септембра и окупило је најбоље луткарске представе из Хрватске, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине и Србије. Бугојанска публика имаће прилику да током трајања фестивала свакодневно ужива у луткарским инсценацијама и то у два термина дневно од 11 и 16 часова, а свакодневно су у приличене и бројне луткарске радионице.

У такмичарском дијелу Бијенала поред представе "Мачак у чизмама" Дјечијег позоришта Републике Српске, биће одигране и представе "Затвореник и Шестопрсти" Позоришта младих из Новог Сада, "Незаборавак" Дјечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека, "Коренчов палчек" Мини театра из Љубљане, "Тоби" Театра за дјецу и младе из Скопеа и "Змај и принцез"е Луткарског казалишта из Мостара.

О наградама ће одлучивати трочлани међународни жири који чине Зоран Ђерић, Дубравка Зрнчић Куленовић и Риад Трдин.



Оставите одговор