МСУРС за "читаву Босну и Херцеговину"

Музеји у пoкрету је пројекат који је започео у мају ове године у партнерству са Земаљским Музејом БиХ са циљем побољшања квалитета едукативне сарадње музејских установа са основним школама на нивоу читаве Босне и Херцеговине.

недеља, септембар 15, 2019 / 07:21

Пројектом је предвиђена посјета 28 општина прописаних пројектним позивом, гдје ће се кроз преко 20 едукативних радионица које ће водити музејски кустоси и педагози, основци упознати са радом ових институција музеја, њиховом улогом и значајем у друштву, као и колекцијама које ове двије музејске установе баштине.

Прва фаза овог пројекта уз учешће шестих и седмих разреда четири основне школе са подручја Бањалуке реализовала се у Музеју савремене умјетности Републике Српске, да би услиједиле прве организоване посјете кустоса основним школама у Тешњу, Тузли и Зеници. До сада је у пројекту учествовало преко 500 основаца из 4 општине, а наредне активности Музеји у покрету одржаће се на подручју Семберије.

Кроз умрежавање и сарадњу са основним школама, МСУРС и Земаљски музеј Босне и Херцеговине путем својих образовних програма настојаће да на занимљив начин одговоре на изазове са којима се ученици и ученице свакодневно сусрећу кроз школовање али и да ангажују основце да кроз различите радионице и едукативне програме у којима ће учити о културном насљеђу БиХ и њених народа, заједно са својим вршњацима из оба ентитета уједно уче о поштовању различитости и међукултуралном разумијевању.

Узевши у обзир чињеницу да су овакве врсте ваншколских активности ријетке, овај пројекат тежи ка томе да се успостави нови модел међуентитетске сарадње и отвори школама прилику да сарадњу наставе, како између школских институција тако и са музејима и институцијама културе ангажованим на пројекту.

Ово је уједно и одлична прилика да се ове двије институције из различитих ентитета повежу, сарађују, ојачају своје капацитете и кроз заједнички ангажман унаприједе свој рад и програме за развој публике.

Пројекат Музеји у покрету реализује се у склопу пројекта "Дијалог за будућност": Ка праведнијем друштву: Промовисање социјалне кохезије и разноликости у БиХ., који имплементирају УНЕСKО, УНДП и УНИЦЕФ у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине.

Пројекат "Дијалог за будућност” се финансира средствима Уреда Уједињених нација за подршку изградњи мира / Фонда за изградњу мира (ПБФ).



Оставите одговор